Anjo’s Rondje

Hoogezand - Harkstede - Slochteren

Door de polders
Deze fietsroute voert vanaf Hoogezand door de dorpen van de voormalige gemeente Slochteren. Onderweg passeer je de molen in Kropswolde en het Foxholstermeer. Na de Kropswolsterbuitenpolder en de Westerbroeksemadenpolder ga je een bruggetje over de Hunze over en kom je in de Onnerpolder. Al deze polders zijn prachtige natuurgebieden waar vogelaars hun hart kunnen ophalen.

Richting Slochteren
Van Waterhuizen loopt de route via Engelbert naar Harkstede. Hier begint de voormalige gemeente Slochteren. In een lang lint liggen hier de dorpen Scharmer, Kolham, Froombosch en Slochteren langs een boomrijke weg. In Harkstede en Slochteren zijn mooie middeleeuwse kerken te vinden. De kerk in Slochteren heeft een imposante losstaande toren. Je passeert meerdere terrasjes, zoals Hof van Scharmer, de Molen Entreprise in Kolham, Smaakvol Slochteren en natuurlijk de Fraeylemaborg in Slochteren met naastgelegen restaurant De Boerderij.

Via een prachtig weggetje rijdt je langs het Slochterbos naar Stootshorn en hierna richting Sappemeer. Wie een stuk wil afsnijden kan hier bij knooppunt 32 rechtstreeks richting het start- en eindpunt gaan.

Langs hoogholtjes
In Sappemeer passeer je de Historische Scheepswerf. Als de deuren open zijn zeker de moeite waard om een kijkje te nemen bij deze intact gebleven werkplaats. Over het Borgercompagniesterdiep liggen hoogholtjes, de typische hoge houten bruggetjes over de diepen en kanalen. Over dit diep werd vroeger turf en aardappels afgevoerd. Dwars door Hoogezand heen liep nog water, dat is nu allemaal gedempt. Aan het Borgercompagniesterdiep kun je nog goed zien hoe die 'diepen' er vroeger uitzagen.
Modern
Tot slot kom je langs het nieuwere deel van Hoogezand met winkelcentrum de Hooge Meeren. Je vindt hier alle mogelijke winkels en een leuk terras bij het Kielzog. Het eindpunt is Hotel Faber, een begrip in Hoogezand en omgeving. Ideaal voor een afsluitende maaltijd.
Foto's: Bert Daems
Facebookmail