Op het water

Midden-Groningen is het groenblauwe hart van de provincie. Waterplassen om op te varen, moerassen om langs te fietsen, dorpsbossen om in te wandelen en rietvlaktes om vogels te spotten. Het stadsleven lijkt ver weg in deze streek waar Groninger blaarkoppen grazen en vogels met duizenden tegelijk neerstrijken om te eten of te slapen. Toch ligt Midden-Groningen op slechts een half uurtje afstand van de stad. Duik de natuur in en waan je voor even in een andere wereld. Als je geluk hebt tref je misschien wel de roerdomp of de waterspitsmuis, één van de zeldzame dieren die hier leven.

Het ultieme vakantiegevoel beleef je op het water. En daar hebben we heel wat van in Midden-Groningen! Een bootje huren kan bijvoorbeeld bij Camping de Otter aan het Schildmeer, hier heb je zeilboten en motorboten. Bij Paviljoen de Rietzoom aan het Zuidlaardermeer kun je sloepjes huren.

Kanoën kan op heel wat plekken. Bij Peddel en zo in Kielwindeweer kun je een mooie tocht maken door dit veenkoloniale dorp met authentieke bruggetjes. Vanaf Kano & zo in Lageland kano je richting ’t Roegwold of Slochteren. In de jachthaven van Camping Meerwijck zijn ook kano’s te huur.

Peddel en zo

Foto: Kim Nieborg

Zuidlaardermeer

Rondvaarttochten

Rondvaart Noord organiseert regelmatige mooie tochten op het water. Zo kun je deze zomer iedere woensdagochtend en zondagmiddag een rondvaart maken over het Zuidlaardermeer.

Details

 • Iedere woensdag om 10.30 uur en iedere zondag om 13.30 uur rondvaarten over het Zuidlaardermeer (tot 7 oktober 2020).
 • Vertrek: Waterpark De Bloemert, De Bloemert 1 Midlaren.
 • Duur: 75 minuten.
 • Kosten: € 10,50 per persoon. Kinderen van 4 t/m 11 jaar € 6,00 pp. Kinderen t/m 3 jaar: gratis.

Ook organiseren ze arrangementen voor groepen, zoals het arrangement van Turfvaart naar Toervaart: een vaartocht door de Drents-Groninger Veenkoloniën naar het Annerveensche kanaal. Deze tocht start ’s morgens om 10.00 uur vanuit Waterpark de Bloemert in Midlaren. Via het Zuidlaardermeer vaar je naar het pittoreske Kiel-Windeweer. Het Kieldiep is het vaarwater waardoor in vroeger tijden de turf uit de Drents-Groninger veenkoloniën werd vervoerd naar de stad Groningen, om van daaruit verder te worden verhandeld.

Kiel-Windeweer is één van de mooiste en best bewaarde veenkoloniale dorpen van de provincie Groningen. Kenmerkend voor de route zijn de vele (fiets-)bruggetjes die in oude luister zijn hersteld. Onderweg passeer je er meer dan 30. Na zo’n twee uur varen kom je aan in het Annerveensche kanaal. Hiervandaan vertrekt de bus om 12.30 uur naar het vertrekpunt in Midlaren.

Het seizoen loopt dit jaar tot 7 oktober.

Details

 • Dit arrangement is bedoeld voor groepen van minimaal 20 personen. Klein gezelschap? In overleg zijn er opties voor het maken van een belevingstocht. Reserveren is verplicht: tel 06-51509798 of via info@rondvaartnoord.nl
 • Arrangementsprijs per persoon:
  20-24 pers: € 32,50 pp
  25-29 pers: € 28,50 pp
  v.a. 30 pers: € 24,50 pp
 • Inbegrepen in dit arrangement: twee kopjes koffie met koek aan boord en terugreis per bus
 • Andere vertrektijden zijn mogelijk in overleg.

Voor meer informatie over de rondvaarttochten kijk je op Rondvaart Noord.

Facebookmail