Plekken van Herinnering

Ruim vijfenzeventig jaar geleden eindigde de Tweede Wereldoorlog. In Midden-Groningen zijn veel plekken die met de Tweede Wereldoorlog te maken hebben, zoals monumenten en straatnamen die verwijzen naar verzetshelden. Al die bijzondere plekken staan nu verzameld op de kaart ‘Plekken van herinnering’.

Marketing Midden-Groningen vraagt iedereen die verhalen kent of iets mist op de digitale kaart om dit door te geven via office@marketingmiddengroningen.nl.

Begeleide wandeling met kenner Chris Scholtens

Wat gebeurde er in Slochteren allemaal tijdens de Tweede Wereldoorlog? Tijdens een wandeling met kenner Chris Scholtens van Museum '40-'45 kom je er alles over te weten. Zoals de overval op het distributiekantoor, aanvallen uit de lucht, vliegtuigcrashes en onderduikers langs de Hoofdweg. Aan de hand van originele voorwerpen, documenten en foto’s vertelt Chris Scholtens wat er ruim 75 jaar geleden allemaal gebeurde in Slochteren en wordt de geschiedenis weer levend. Je zult versteld staan! Meer informatie en een ticket kopen kan via Plekken van Herinnering '40-'45 Wandeltour.

Verhalen

Het project Plekken van Herinnering omvat naast de kaart ook een serie artikelen die wekelijks of tweewekelijks verschijnen in diverse regionale kranten en online. Ze gaan bijvoorbeeld over de zwarte geschiedenis van de spoorlijn, stolpersteinen, de schuilkelder in Muntendam, het onderwater zetten van een groot deel van het noorden van de gemeente, straten die herinneren aan verzetsmensen of afgevoerde joodse inwoners, monumenten en graven.

Leerlingen van de groepen 7 en 8 van de basisscholen en de onderbouw van het voortgezet onderwijs ontvangen een papieren variant van de kaart, met illustraties van studioMoor. Hierop staan een aantal van de verhalen en bijzonderheden die ook nu nog zichtbaar zijn. Digitaal bevat de kaart meer uitgebreide informatie, ook over verhalen en levens die niet terug te vinden zijn in het gebied. Op eigen gelegenheid kan hiermee een route worden gewandeld, gefietst of gereden.

Hieronder vind je de verhalen die tot nu toe zijn gepubliceerd. Deze lijst wordt de komende periode doorlopend aangevuld.

Herinneringszuil station Zuidbroek

 

Facebookmail