Historische Scheepswerf Wolthuis

De Historische Scheepswerf Wolthuis is een ambachtelijke, veenkoloniale Scheepswerf. De oude werflocatie op de hoek van het Borgercompagniesterdiep en de Noorderstraat in Sappemeer is met recht een historische plaats. In 1680 werd het eerste schip te water gelaten. Sindsdien zijn hier vele honderden houten en stalen schuiten, smakken, pramen, tasken, tjalken, schoeners en bolschepen gebouwd en gerepareerd.

Het is de enige overgebleven, nog herkenbare werflocatie in de veenkoloniën. Naast gereedschappen en machines zijn ook zeer interessante documenten en foto’s bewaard gebleven. Door de kleinschaligheid zijn er sinds de jaren twintig van de vorige eeuw weinig veranderingen doorgevoerd. De machines uit begin twintigste eeuw staan er nog, waaronder een knipschaar, ponsmachine, drukker en spantenbuiger.

,,De werf is genoemd naar de laatste eigenaren, de familie Wolthuis. Zij kochten de werf in 1922,” vertelt Johan Kielman, secretaris van de stichting die de scheepswerf beheert. ,,De werf staat hier al sinds 1690. Eerst werden er hele schepen gebouwd, zoals tjalken en bolschepen. Toen de schepen steeds groter werden, en Wolthuis achter steeds meer bruggen en sluizen kwam te liggen, werd het uiteindelijk een reparatiewerf voor de binnenvaart.”

De Historische Scheepswerf Wolthuis is open op dinsdag en donderdag van 9.00 tot 16.00 uur en van april t/m september ook op zaterdag van 13.00 tot 16.30 uur. Uiteraard worden de geldende toegangsregels in acht genomen.

Meer informatie vind je op Historische Scheepswerf Wolthuis

Facebookmail