Groningen aan zee

Vanuit alle windrichtingen komen grote zeilschepen komend weekend naar Delfsail. We liggen tenslotte aan zee! Maar ook in de rest van de provincie is volop water. Of je nou de zeilen wilt hijsen op een van de mooie meren of je wilt verdiepen in scheepshistorie: in Midden-Groningen kan het allemaal.

Suppen en surfen op het Schildmeer

Het Schildmeer ligt in natuurgebied 't Roegwold. Er zijn ruige oevers waar je allerlei vogels kunt spotten en veenmosrietlanden met zeldzame planten. In Steendam is een jachthaven en zijn verschillende recreatiemogelijkheden waaronder een zeilvereniging en golfclub. Huur een sup of kano, of ga met je eigen zeilboot of surfplank het water op. Vanaf het terras van het gloednieuwe Kaap Steendam heb je een prachtig uitzicht over het meer.

Heerlijke zomerdag op het Zuidlaardermeer

Het Zuidlaardermeer, gelegen op de grens van Groningen en Drenthe, leent zich uitstekend voor een heerlijke zeildag. Regelmatig organiseert Het Groninger Landschap (thematische) vaarexcursies met een fluisterboot, waarbij een gids uitleg geeft over wat je ziet en hoort. Misschien spot je zelfs wel een bever of zeearend, die zich zeer thuis voelen in dit natuurgebied.

Lekker sportief

Bij Ecomotion in Kolham en Peddel en zo in Kiel-Windeweer kun je kano’s en kajaks huren en in overleg op verschillende plekken opstappen. Vanuit Ecomotion is Woudbloem een prachtige locatie voor een tocht door natuurgebied Ae’s Woudbloem met enorme waterlelievelden, libellen, vogels in alle soorten en maten en de bedreigde krabbenscheer. Of onderneem een wat langere tocht richting Slochteren of Sans Souci en het Schildmeer. De Veenkoloniën ontdek je vanuit Kiel-Windeweer. Vanaf Peddel en zo maak je een mooie tocht door dit beschermd dorpsgezicht, naar het Zuidlaardermeer en het meer zuidelijke deel van het veengebied.

Scheepsbouw in Historische Scheepswerf Wolthuis

Scheepsbouw en Hoogezand-Sappemeer horen bij elkaar. De Historische Scheepswerf Wolthuis in Sappemeer brengt deze ruige geschiedenis in beeld. Wolthuis bestaat sinds 1690 en is een van de oudste werven in de provincie Groningen. Een aanrader voor iedereen met een interesse in scheepsvaart of scheepsbouw, oude machines, of gewoonweg alles van vroeger. De meeste machines zijn al meer dan honderd jaar oud, maar alles werkt nog. Een levend museum dus.

Van Faber naar de sluis

Het oude deel van Hoogezand en Martenshoek kent een levendige geschiedenis vol scheepvaart en scheepsbouw. De wandeling Van Faber naar de sluis voert je mee naar tijden van weleer. Hoe zag het er vroeger uit in Hoogezand en Martenshoek? Waar haalde je je boodschappen, waar meerden schepen aan en waar werd gewerkt? Startpunt is Hotel Restaurant Faber.

Meer tips over wateractiviteiten vind je op Groningen aan zee en Recreatie.

Facebookmail