Vogels kijken

Midden-Groningen heeft een aantal prachtige natuurgebieden die zo zijn ingericht dat allerlei soorten vogels zich hier thuis voelen. Voor vogelliefhebbers en natuurfotografen is het dan ook een feest om met de camera om de nek ’t Roegwold of de Kropswolderbuitenpolder in te trekken. Fotograaf Wilco van der Laan weet er alles van.

,,In ’t Roegwold is mijn liefde voor fotografie begonnen, en dan vooral vogels fotograferen. Liefhebbers kunnen het beste beginnen in de buurt van het Knuppelpad. Daar is een parkeerplaats en als je vanaf daar een rondje loopt en goed om je heen kijkt zie je al teveel voor één dag.”

Ook een mooi vogelkijkpunt is de Slochtermeenteweg. ,,Daar vind je in het riet de blauwborst, rietgors, baardmannetjes, rietzangers en porseleinhoentjes. En veel roofvogels zoals de havik, de bruine kiekendief of de blauwe kiekendief.”

Flamingo's

In het voorjaar van 2019 wist de fotograaf zelfs flamingo’s te spotten in ’t Roegwold. Wilco van der Laan: ,,Ik sloop erop af en maakte de eerste plaatjes. Er lag een schiereilandje en zo kon ik half sluipend nog dichterbij komen. Op een gegeven moment spreidden ze hun vleugels een paar keer, en liepen ze recht op ons af om op te stijgen. Ze scheerden prachtig langs ons heen. Zo sierlijk, onvergetelijk.”

Zeearend

Eeuwenlang was de zeearend uitgestorven in Nederland. Maar sinds een aantal jaar is deze bijzondere vogel weer terug. De zeearend is de grootste roofvogel in Europa met een spanwijdte van ruim twee meter. Hij wordt daarom ook wel de ‘vliegende deur’ genoemd. Uit het hele land komen vogelliefhebbers naar het Zuidlaardermeergebied om ze te bekijken.

Natuurbeheerder Michel Krol van Het Groninger Landschap ziet de arenden bijna dagelijks. “Zoek een mooie plek in een van onze vogelkijkhutten, in de Kropswolderbuitenpolder, Leinwijk of de Westerbroekstermadepolder. Gun jezelf de tijd, dan zie je ze vanzelf”, adviseert hij.

De hele familie op de foto

Vogelliefhebber Thijs Glastra (19) legde als eerste de hele familie zeearend vast in de buurt van de Kropswolderbuitenpolder. ,,Eerst zagen we één zeearend vlakbij in de boom zitten. Dat was al supergaaf. Al snel kwam de andere ouder erbij. Nog geen minuut later kwam het zeearendjong met zijn bek open en luid piepend aangevlogen. De ouders vlogen even een stukje aan de kant want hij leek bovenop ze te gaan landen.” Op dat moment laat Thijs zijn toestel flink ratelen, want drie zeearenden tegelijk op de foto is écht een zeldzaamheid. ,,Het was een fantastisch moment!”

Foto: Groninger Landschap
Foto: Thijs Glastra
Facebookmail