Fraeylemaborg

De Fraeylemaborg is één van de best bewaarde borgen in Groningen. Het geeft een beeld van het leven in een huis van stand tot circa 1950. In het Koetshuis bevindt zich een expositieruimte, museumwinkel en filmzaal. Het landgoed heeft een uitgebreid activiteitenprogramma en een groot park. Op het voorterrein staat het schathuis, waarin nu een restaurant is gevestigd.

De borg werd in de middeleeuwen als steenhuis gesticht en groeide uit tot een imponerend gebouw met invloedrijke bewoners. De laatste bewoners, de familie Thomassen à Thuessink van der Hoop van Slochteren, verkochten de borg in 1972 aan de Gerrit van Houten Stichting. Na restauratie werd de Fraeylemaborg een museum. De vertrekken laten het tijdsbeeld tot het midden van de 20ste eeuw zien, de laatste fase van de particuliere bewoning. De Grote Zaal wordt gebruikt voor concerten en ontvangsten, terwijl de Kleine Zaal in gebruik is als trouwzaal.

De Fraeylemaborg is gelegen op een landgoed van ruim 23 hectare. Door de eeuwen heen hebben de bewoners van de Fraeylemaborg het huis uitgebreid en verfraaid. Ze deden hetzelfde met het park rond het huis. Meer informatie over het park vind je hier

Verdere informatie over de borg vind je op Fraeylemaborg.