Fraeylemaborg

De Fraeylemaborg is één van de best bewaarde borgen in Groningen. De borg werd in de middeleeuwen als steenhuis gesticht en groeide uit tot een imponerend gebouw met invloedrijke bewoners. Alles is ingericht zoals het eruit zag toen het nog bewoond was.

Achter de borg ligt een groot bos en voor de borg vind je het sfeervolle restaurant De Boerderij. In het oude koetshuis worden regelmatig exposities gehouden. De Grote Zaal wordt gebruikt voor concerten en ontvangsten en de Kleine Zaal is in gebruik is als trouwzaal.

,,De Fraeylemaborg is voor mij de mooiste plek van Midden-Groningen,” vertelt Co van Rooijen, voorzitter van de Fraeylema Koetsentocht. ,,Vroeger gold de borg als een beetje elitair. De laatste bewoners waren de familie Thomassen à Thuessink van der Hoop van Slochteren met ‘de freule’. De gewone man had in die tijd het gevoel ‘daar hoor ik niet bij’.

Dat is nu helemaal anders. Er zijn veel activiteiten op het landgoed waar duizenden mensen op af komen: kunstmarkten, voorjaarsfairs, hele veldslagen die worden nagespeeld. De scouting zit op het landgoed, er is een restaurant en er worden exposities gehouden. Ook van binnen is de borg zeer de moeite waard. Het is geweldig hoe ze laten zien hoe de mensen hier vroeger woonden. Het achtergelegen bos is prachtig en in ieder seizoen weer anders met in het voorjaar de stinzenplanten en in het najaar de vele paddenstoelen.”

Fotograaf: Stella Dekker
Co van Rooijen

Kijk op Landgoed Fraeylemaborg om meer te weten over het park achter de borg en op Fraeylemaborg voor verdere informatie over de borg en de toegangsmaatregelen.

Facebookmail