Rondje Midden-Groningen

Elke tweede zaterdag van de maand, van april t/m oktober, zijn diverse ateliers, galeries, kerken, molens, musea en andere bijzondere gebouwen open. Zoek enkele uit en wandel, fiets of rij van toren naar wiek en van schilderij naar verzameling. Geniet van prachtige interieurs, imposante techniek, verfijnd houtsnijwerk, moderne kunst en al het moois dat Midden-Groningen verder te bieden heeft. De medewerkers die je er treft vertellen vol passie over hun organisatie of werk.

Tussendoor zijn er genoeg mogelijkheden om de lekkere trek te stillen of om een nachtje vast te plakken aan je tour door onze regio. Kijk hiervoor op Eten, Drinken en Overnachten

De meeste deelnemers aan Rondje Midden-Groningen zijn in ieder geval open tussen 11.00 en 16.00 uur. Sommigen hebben afwijkende openingstijden.

Kijk op de respectievelijke websites voor de actuele openingstijden en -dagen. 

Bijzonderheden

Houtstylist Albert Jan Rouwkema geeft een demonstratie houtbewerken. Bekijk een video en verdiep je even in de geschiedenis van houtdraaien, vanaf de prehistorie tot nu.

Beeldend kunstenaar Maike van der Kooij vertelt over haar werk en laat zien waarmee ze bezig is. Bekijk het nu nog in wording zijnde en dan voltooide paneeltje van een plekje ergens in Slochteren en schaf het aan als het je bevalt. Speciaal voor Rondje Midden-Groningen schildert ze elke maand een paneeltje van een markante of juist onbekende plek in Midden-Groningen en omgeving.

In Harkstede zijn Stel's Meulen, de monumentale grafkerk en Theehuis Ons Hertenkamp ook onderdeel van Rondje Harkstede.

Naast aardewerk kun je ook prachtige Friese staartklokken bewonderen bij Aardewerk Museum Petrus Regout. Om het museum ligt een weelderige tuin, waar je ogen tekort komt om de zomerse bloemenpracht in je op te nemen.

Groninger Molenweekend

Van zaterdag 8 t/m maandag 10 juni vindt het Groninger Molenweekend plaats. Diverse molens hebben extra activiteiten.

Bij Molen Windlust krijg je uitleg over deze korenmolen. Op zaterdag zelfs van leerling molenaars, die dan praktijkles krijgen. Zelf kun je natuurlijk ook iets opsteken van de vele verhalen die je hoort! Staat er voldoende wind dan illustreren de molenaars de werking van de molen met maaldemonstraties. Wil je bij thuiskomst pannenkoeken bakken? Dan komt een gratis zakje gemalen en gebuild meel mooi van pas.

In de Molen van de Groote Polder krijg je naast uitleg over deze poldermolen desgewenst ook informatie over de opleiding tot molenaar.

De molenaar geeft je met alle plezier een rondleiding door Molen De Ruiten. Op eigen gelegenheid kun je daarnaast de mini-expositie van deze poldermolen bekijken.