De agenda stroomt vol

Na een voorjaar zonder activiteiten en een zomer waarin we vooral buiten waren beginnen langzaam aan de theatervoorstellingen, concerten en andere activiteiten weer. We zetten een paar aanraders op een rijtje.

Muziek & Theater

In de theaterzaal van Kielzog waan je je deze herfst in een Franse nachtclub. Met rode stoelen, gezellige verlichting en prachtige schilderingen op de wanden is ‘Kielzog Rouge’ het sfeervolste theater van dit moment. Directeur Ids Dijkstra heeft ontzettend veel zin in het komende seizoen, en tipt vast wat hoogtepunten. ,,De dansvoorstelling ‘Shake, Shake, Shake’ zag ik op Oerol en ik dacht gelijk: die moeten we hier hebben. Een hele energieke voorstelling vol rock en roll waarin dansers en muzikanten constant van rol wisselen, het ene moment is iemand danser, het volgende moment gitarist of bassist.

Shake, Shake Shake - Foto: Moon Harris

In ‘Kracht van verbeelding’ speelt een van de beste theatermakers die ik ken, Fred Delfgaauw. Geweldig wat hij doet met licht, timing, en het belangrijkste: met zijn poppen. Hij weet ze op een indrukwekkende manier tot leven te brengen. Wat muziek betreft is er veel te beleven dit seizoen, zeker ook van Groningse bodem. Izaline Calister komt met een muzikale show over Harry Belafonte, gitarist Jan Kuiper brengt een unieke combinatie van muziek en yoga. De Troebadoers zijn terug, blij dat ze weer met elkaar op het toneel staan. En natuurlijk onze huismuzikant Jan Henk de Groot. In Aigenhaimers speelt hij met collega muzikanten de sterren van de hemel.

De Dutch Choral Singers, hét internationale gemengde koor van Noord-Nederland, laat je op 21 november genieten van een prachtig concert in de eeuwenoude Petruskerk in Zuidbroek. Henk de Vries treedt op als dirigent, begeleidt door organist Vincent Hensen. In het gezellige dorpscafé van Steendam vind je de beste folk en singer songwriter artiesten live op het podium. Van nationale artiesten als Alex Akela en Birgit Wijdemans (18 december) tot internationale zoals de Amerikaanse Sara Milonovich & Daisycutter (13 november) of een combinatie concert van de Engelse Rachel Croft met een heerlijk diner (12 december).

Literatuur

Taalliefhebbers kunnen Woordtalenten in de agenda zetten, hét grote proza- en poëzie-evenement van Midden-Groningen. Op 30 oktober dragen 23 schrijvers en dichters hun zielenroerselen voor. Initiatiefnemer Gerard Rozeboom presenteert daarnaast een vervroegd eerste lustrumboek met bijdragen van honderd regionale en (inter)nationale schrijvers en dichters.

Ben je meer geïnteresseerd in geschiedenis en vooral in de Tweede Wereldoorlog? Dan is de grote boekenverkoop van Museum 40-45 op 31 oktober een aanrader. Struin door oorlogsboeken vanaf de start in mei 1940 tot en met de bevrijding in 1945, in onze gemeente, Nederland, Nederlands-Indië en wereldwijd.

Gerard Rozeboom

Beeldende kunst

Ben je meer van de beeldende kunst? Bezoek dan de tentoonstelling van Maike van der Kooij bij de Fraeylemaborg, van 7 november t/m 27 februari 2021. Op geheel eigen wijze zoekt zij naar de essentie van het landschap. Soms vet en soms heel fijn geschilderd, dynamisch en dan weer stil. Liever zelf aan de slag? Doe dan mee aan de Creatieve ateliermiddagen van kunstenares Lydia Jonkman op 3 en 31 oktober, 21 november en 19 december. Ga decopatchen of aquarelleren, maak je eigen schilderij in de stijl van De Ploeg, vereeuwig je huisdier of maak een collage: alles kan.

Naar buiten

De herfst is natuurlijk ook de tijd voor paddenstoelen. Het Slochterbos zit er vol mee! Fotograaf Wilco van der Laan legt je tijdens een fotografie excursie op 10 en 24 oktober uit hoe je zelfs de minst bijzondere paddenstoel mooi in beeld krijgt. Ook vertelt hij over het ontstaan van het Slochterbos en de vogels die je er kunt vinden. Op 18 oktober, wandel je in het bos bij de Fraeylemaborg een speciaal uitgezette route langs paddenstoelen in allerlei vormen en kleuren. Speciaal voor kinderen is er een kabouterroute.

Kijk voor alle tips in onze Uit Agenda.

Foto: Wilco van der Laan

 

Facebookmail