Verzameling / Museum 40-45

Themadag Luchtoorlog

Als twaalfjarige krijgt Chris Scholtens pamfletten die in 1939 zijn uitgestrooid boven Oost-Groningen. Ze vormen het begin van een verzameling die inmiddels honderden items over de Tweede Wereldoorlog bevat, van groot tot klein.

Boeken, brieven, documenten, emaillen borden, kranten, onderdelen van voertuigen, militaire tenues, munitie, schilderijen, stafkaarten en nog veel meer vullen de loods. Eén van de grotere subverzamelingen zijn de dertien op een schaal van 1:175 en 1:200 door Jörg Fuhrmann gemaakte boten van de Duitse Kriegsmarine, Royal Navy en Volksmarine-DDR. Het meest bekende model is de onderzeeboot U-96, waarover 'Das Boot' als boek en film zijn verschenen. De propeller van het neergestorte vliegtuig bij Harkstede is één van de topstukken in de verzameling. Maar ook de gewonere dingen vertellen een bijzonder verhaal. En van elk voorwerp in zijn collectie kent Scholtens die achtergrond.

Met enige regelmaat organiseert Verzameling / Museum 40-45 open dagen. Tijdens de laatste open dag van een jaar is dat vaak een 40-45 boekenverkoop. Verzameling / Museum 40-45 is naast de open dagen alleen op afspraak te bezoeken. Dat kan via c.j. scholtens@home.nl of 050 404 12 26.

Facebookmail