Proef het witte goud

In Midden-Groningen haal je je asperges direct bij de boer. Verser kan het niet! Langs de nieuwe fietsroute ‘Proef het witte goud’ liggen zowel aspergetelers, als ook streekwinkels waar je kakelverse eieren en de lekkerste aardappeltjes en scharrelham vindt. In Hotel Restaurant Faber en Van der Valk Hotel staan vers gestoken asperges uit de streek op het menu.

Met liefde

"Het geheim van asperges steken? Dat is liefde!", weet Anton Grol te vertellen. Zijn vader begon zevenentwintig jaar geleden met asperges omdat het in de landbouw een moeilijke tijd was. "Voor deze regio was het iets nieuws en op de zandgrond bleek je prima asperges te kunnen verbouwen. Ook bij de mensen sloeg het heel goed aan, ieder jaar weten liefhebbers Grol in Tripscompagnie weer te vinden omdat de asperges hier supervers zijn!" Het witte goud wordt goed verzorgd. “We verkopen alleen de allerbeste asperges en 's nachts gaat er een natte theedoek over de gestoken voorraad." Op zaterdag 13 en 27 mei 2023 kun je koffie met een aspergelekkernij krijgen voor maar € 2,50.

Grol Asperges - Stella Dekker Fotografie
Doornbosch Asperge- & Aardbeiboerderij - Stella Dekker Fotografie

Van echte varkens

Kiel-Windeweer, Borgercompagnie en Tripscompagnie zijn authentieke veenkoloniale dorpen. Met grootse, vaak eeuwenoude boerderijen langs het kanaal en pittoreske bruggetjes. Aan het einde van Kiel-Windeweer vind je De Scharrelderij. Hier kun je terecht voor een stukje scharrelham van eigen varkens, perfect voor bij de asperges. ,,Het Berkshire varken is een sterk, makkelijk en vriendelijk ras uit Engeland waar het allerbeste varkensvlees vanaf komt,” vertelt eigenaar Pieter Heida (beter bekend als boer Piet). ”Ze kunnen bij ons echt varken zijn en buiten lopen te wroeten op zoek naar eten.”

Een begrip

Al fietsend door Zuidbroek en Noordbroek zie je prachtige boerderijen. In Noordbroek vind je boerderijwinkel Meinardi, wijd en zijd bekend door hun heerlijke aardbeien, maar ook de asperges zijn een begrip. Je kunt ze los kopen, of als complete aspergeschotel of aspergesoep. Op donderdag 18 mei kom je tijdens Noordbroek (Be)leeft hier van alles te weten over asperges (en aardbeien) en kun je genieten van een proeverij.

Meinardi - Stella Dekker Fotografie

Asperges moeten zwemmen

”Bij asperges hoort een lekkere witte wijn,” vertelt Alwin Prenger van Alwijn Slijterij Wijnerij in Martenshoek. “Ik koop altijd een speciale aspergewijn in. Dit jaar is dat de ‘Cuvée des Asperges’ van Gustave Lorentz. Deze frisse Elzas wijn wordt speciaal voor het aspergeseizoen gemaakt.” Op zaterdag 13 en 27 mei kan de wijn in de winkel geproefd worden. Een leuke afsluiter van je fietstocht!

De Ei-halte - Stella Dekker Fotografie
foto Hotel Restaurant Faber

Volop asperges op de kaart

Hotel Restaurant Faber zit al volop in het aspergeseizoen. Eigenaar Frank Faber kent zijn liefhebbers, die verlangend uitkijken naar ‘het witte goud’. “Meteen aan het begin van het seizoen zijn er altijd al mensen die naar asperges vragen. Onze asperges komen van het Groninger land en we hebben er een compleet aspergediner mee samengesteld, bijvoorbeeld lekker klassiek met ham of zalm." Ook bij de lunch kun je volop genieten van asperges, in het zonnetje en uit de wind op het vernieuwde terras.

Kijk voor de fietsroute op Proef het witte goud.

 

Facebookmail