Nieuwe route: In de voetsporen van Aletta Jacobs

Ze is de heldin van de Veenkoloniën: Aletta Jacobs. Geboren en getogen in Sappemeer, en beroemd geworden omdat ze als eerste Nederlandse vrouw ging studeren aan de universiteit. Daarna werd ze de eerste vrouwelijke arts van Nederland en streed ze onvermoeibaar voor de gezondheid en rechten van vrouwen. Haar strijd voor het vrouwenkiesrecht bracht haar over de hele wereld. Maar haar wieg stond hier, in de provincie Groningen.

De inspirerende route ‘In de voetsporen van Aletta Jacobs’ leidt je door het dorp waar het in 1854 allemaal begon: Sappemeer. Dat was een goed startpunt voor een ambitieus meisje, aangezien Oost-Groningers door hun pioniersmentaliteit en wereldwijde scheepvaart heel geëmancipeerd waren in vergelijking met de rest van Nederland. In het Joodse gezin Jacobs werden de elf zoons en dochters dan ook gelijkwaardig opgevoed.

De route voert de wandelaar van het geboortehuis van Aletta Jacobs tot de plek waar ze opgroeide. Onderweg loop je langs een paar fraaie staaltjes architectuur, zoals de Koepelkerk en de voormalige Rijks HBS waar Aletta en haar broers en zussen naar school gingen.

Stripkunstenaar Barbara Stok, bekend van haar boeken over Vincent van Gogh en ‘De filosoof, de hond en de bruiloft’, heeft het levensverhaal van Aletta Jacobs omgezet in tekeningen die je levensgroot langs de route vindt. Leerlingen van het dr. Aletta Jacobs College in Hoogezand hebben kunstwerken gemaakt geïnspireerd op Aletta Jacobs. Vrijwilligers van de Historische Scheepswerf Wolthuis en BWRI hebben geholpen de kunstwerken te bevestigen op een pand dat op de nominatie staat gesloopt te worden, maar nu tijdelijk tot Aletta Jacobs pand is omgedoopt. Hiermee is een vervallen pand, dat menigeen een doorn in het oog was, opgeknapt en aan het oog onttrokken.

Route

Bekijk de route online op Visit Groningen of haal je routeboekje bij één van de volgende verkooppunten in Hoogezand-Sappemeer:

  • Bruna (Gorecht-Oost 153P, Hoogezand)
  • Historische Scheepswerf Wolthuis (Noorderstraat 308, Sappemeer)
  • Hotel Restaurant Faber (Meint Veningastraat 123, Hoogezand)
  • Lak of Smak (Noorderstraat 117, Sappemeer)
  • Mitra Drankencentrum Vogel (Hoofdstraat 256, Hoogezand)
  • Nationaal Bus Museum (Produktieweg 13, Hoogezand)

 

Facebookmail