Ontdek Midden-Groningen met molenaar Vincent Mathlener

Ontdek Midden-Groningen, met vandaag molenaar Vincent Mathlener. Iedere zaterdag te vinden op ‘zijn’ molen, de Noordermolen bij Noordbroek. En op zondagmiddag regelmatig op molen de Entreprise in Kolham. Bezoek is van harte welkom.

Het is bijna winter, draai je de molens nog steeds?

,,Zelfs als het min 10 is draai ik door. Ik heb een klein kacheltje in de molen dus ik kan er prima zijn. Zo lang het waait draai ik de molen, en dat lukt in de herfst vaak beter dan in de zomer. Dan heb ik nog wel eens last van bomen in de buurt, maar nu er minder blad is gaat het beter.”

Wat is de Noordermolen voor molen?

,,Het is een poldermolen uit 1805, een van de oudste in de provincie. Onderin de molen zit een vijzel en die zorgde er vroeger voor dat de waterstand niet te hoog werd in de Noordermolenkolonie. Dat gebeurt nu met een elektrisch gemaal maar als het moet kan de molen zijn werk zo weer doen.

De Entreprise is weer heel anders, dat is een korenmolen. Hij is groot en hoog met een prachtig binnenwerk om graan te malen. Alles zit er nog in, heel soms malen we nog. Dat is zo mooi aan molens, ze zijn allemaal anders, hebben ieder hun eigen geschiedenis. Ik vertel er altijd graag over, trek bezoekers die hele molen door. Laatst waren hier twee Japanners, die hadden nog nooit een molen gezien. Die lopen dan vol verbazing rond, prachtig vind ik dat.”

Waarom ben je molenaar geworden?

,,Mijn zoontje was vroeger dol op molens dus we gingen er regelmatig kijken. De molenaar van Harkstede gaf me informatie over hoe je zelf molenaar kunt worden. Ze hadden ook echt nieuwe molenaars nodig. In 2018 heb ik mijn molenaarsdiploma gehaald en sindsdien ben ik hier niet meer weg te slaan.

Het mooie is: je zit middenin het veld. Er lopen hier veel reeën, de grauwe kiekendief vliegt hier en de torenvalk. Als molenaar kijk je veel naar buiten en naar de lucht en het is iedere keer weer een ander landschap. Het is gewoon een hele mooie plek.”

Nog andere molentips in de buurt?

,,De Noordstar in Noordbroek is mooi, Stel’s Meulen in Harkstede, in Slochteren zijn er zelfs drie. Eigenlijk zijn ze allemaal mooi.”

Kijk hier voor het overzicht van alle molens in Midden-Groningen.

Foto: Stella Dekker
Facebookmail