Proef het witte goud in Midden-Groningen

Het is genieten voor de aspergeliefhebber, het ‘witte goud’ is weer volop verkrijgbaar. In Midden-Groningen haal je je asperges direct bij de boer. Verser kan het niet! Langs de fietsroute ‘Proef het witte goud’ liggen aspergetelers en streekwinkels waar je kakelverse eieren en de lekkerste aardappeltjes of scharrelham vindt. Zo fiets je een lekkere maaltijd bij elkaar. Doe je dat op Hemelvaartsdag dan kun je meedoen aan een excursie of een proeverij.

Van echte varkens

Vanaf Hoogezand voert de route als eerste door Kiel-Windeweer, een beschermd dorpsgezicht. Het is een van de best bewaarde veenkoloniale dorpen met authentieke draaibruggen en veel oude boerderijen. Aan het einde van Kiel-Windeweer vind je De Scharrelderij. Hier kun je terecht voor een scharrelham, perfect voor bij de asperges. Maar ook biologische aardappels, groente en zelfs biologische wijn vind je in deze streekwinkel.

Goede grond voor asperges

De zandgronden van de veenkoloniën zijn een goede bodem voor asperges, weet Anton Grol uit Tripscompagnie. Zijn vader begon zevenentwintig jaar geleden met asperges omdat het in de landbouw een moeilijke tijd was. "Voor deze regio was het iets nieuws en op de zandgrond bleek je prima asperges te kunnen verbouwen. Ook bij de mensen sloeg het heel goed aan, ieder jaar weten liefhebbers ons weer te vinden omdat de asperges hier supervers zijn!" We vragen nog even naar het geheim van goed asperges steken. “Dat is liefde!"

Bij Doornbosch Asperge- en Aardbeiboerderij in het mooie Borgercompagnie merken ze ook goed dat het aspergeseizoen weer is begonnen. “Het was zo druk dat de asperges zelfs uitverkocht waren op een gegeven moment! Gelukkig hebben we nu weer voldoende voorraad.”

In de Heemtuin in Muntendam geen asperges, maar wel een prachtige wilde tuin en een gezellig terras. Na Muntendam volgen Zuidbroek en Noordbroek, hier zie je prachtige boerderijen. In Noordbroek vind je boerderijwinkel Meinardi, wijd en zijd bekend door hun heerlijke aardbeien, maar ook hun asperges zijn een begrip. Je kunt ze los kopen, of als complete aspergeschotel of aspergesoep.

Verse eieren

Het Achterdiep in Sappemeer is een verrassend mooi weggetje langs het ‘diep’. Aan de weg vind je De Ei Halte. Zoals de naam al doet vermoeden kun je hier verse eieren kopen, maar er is meer. Kruiden, huisgemaakte jam en vlees uit de vriezer maar ook vintage kleding en een minibieb. De Ei Halte is bovendien een Rustpunt met koffie, thee en in de zomer ijsjes.

Proef het witte goud op Hemelvaartsdag

Wil je zelf komen kijken hoe asperges worden gestoken? Dat kan op Hemelvaartsdag (9 mei). In Borgercompagnie kun je meegaan met een excursie bij Doornbosch Asperge- en Aardbeiboerderij. Met kwekers ga je het veld in en is er een proeverij met asperges en een wijntje. De boerderijwinkel van Grol Asperges in Tripscompagnie is ook open. Bij Meinardi geniet je tijdens ‘Noordbroek (Be)leeft’ van een aspergeproeverij. Meer informatie en aanmelden voor onder meer de excursie kan op Asperge-excursie Doornbosch.

Kijk voor deze en andere fiets-, wandel- en vaartochten op Routes.

Foto's: Stella Dekker Fotografie
Facebookmail