Streekproducten

Men zegt wel eens ‘wat van ver komt is lekker’, maar in de praktijk blijkt dat wat van dichtbij komt meestal nóg lekkerder is. Daarom een greep uit het aanbod van streekproductenwinkels in Midden-Groningen.

De Scharrelderij’ in Kiel-Windeweer verkoopt vlees van eigen slacht. Rondom de boerderij lopen Berkshire varkens. ,,Een sterk, makkelijk en vriendelijk ras uit Engeland waar het allerbeste varkensvlees vanaf komt,” vertelt eigenaar Pieter Heida (noem me maar ‘boer Piet’). ,,Ze kunnen bij ons echt varken zijn. Ze zijn altijd buiten en lopen de hele dag te wroeten op zoek naar eten. Wij werden een beetje verdrietig van het vlees dat in de supermarkt wordt verkocht, en dan vooral van hoe die dieren moeten leven. We zijn deze boerderij met streekproductenwinkel begonnen omdat we geloven dat het ook anders kan.” In de winkel wordt ook hun rundvlees van echte ‘Grunneger bloarkoppen’ verkocht.

In de gezellige winkel ‘Smaakvol Slochteren’ is het een en al streekproduct. ,,Wij verkopen hier ons eigen lamsvlees en daarnaast van alles uit de provincie Groningen,” vertelt Ellen Evenhuis. ,,De echte Knappertjes komen uit Wildervank, sap en jam komt van de Landwijnboerderij in Wirdum, Bax Bier uit Groningen, Abrahams Mosterd uit Eenrum.”

Wat ook heel lekker is zijn de bakmixen van Mulder Pot in Kropswolde. Ze malen zelf hun meel van graan uit de buurt en maken allerlei cake- en broodmixen waar je zelf mee aan de slag kunt. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is er: mix voor kaneelcake, bitterkoekjescake, cranberrycake. Een mix voor kniepertjes of voor brownies. En natuurlijk één voor poffert.

Vers van het land en hop, in de winkel, dat vind je bij Dallinga in Zuidbroek. De aardappelen, kool en andere groenten worden zelf verbouwd of vers aangeleverd door collega groente- en fruittelers uit de omgeving. Het aanbod aan streekproducten is heel breed met ook vleeswaren, eieren, honing, diverse sappen en nog veel meer.

De lekkerste aardbeien komen van Meinardi in Noordbroek. Tot aan kerst kun je hier hun zelf geteelde zomerkoninkjes kopen. Voor appels, pruimen en kersen ga je naar Plattelandswinkel Bosschaart in Noordbroek. De oogst komt van hun eigen fruitbedrijf en de winkel gaat met de seizoenen mee. Je kunt ook tussen de fruitbomen kamperen op hun eigen camping ‘De Fruitgaard’.

Liever uit eten, maar dan wel met Groningse ingrediënten? Dan kun je terecht bij ‘Peter en Leni’ in Steendam. ,, Al ons vlees halen we bij een slager in Winschoten. De appelsap komt van de A-Hoeve in Luddeweer. We hebben heerlijke kaas van een kaasboer uit Beerta, je weet niet wat je proeft. Zelfs de eieren die we daar kopen zijn veel lekkerder dan die uit de supermarkt!”

Facebookmail