Ontdek erfgoed tijdens Rondje Midden-Groningen

Op zaterdag 13 en zondag 14 april 2024 opent eeuwenoud religieus erfgoed hun deuren tijdens het eerste Rondje Midden-Groningen van het jaar. Enkele deelnemers zijn hieronder uitgelicht.

De romano-gotische Petruskerk in Zuidbroek uit circa 1280 is de moeite van het bezoeken waard. Het imposante orgel in classicistische stijl laat de vaardigheid zien van de 18e-eeuwse Groninger orgelbouwers. H.H. Freytag en F.C. Snitger (junior) bouwden het in 1793-1795. In de kerk vind je een bijzonderheden als een preekstoel, kerkbanken en restanten van beelden van Maria en Christus. Naast het gebouw staat een losstaande toren die lang als gevangenis is gebruikt.

Henric Piccardt en Anna Elisabeta Rengers, borgheer en -vrouw van de Fraeylemaborg, laten eind 17e eeuw in Harkstede een monumentale kerk bouwen tegen een Middeleeuwse toren. De wapens van beide opdrachtgevers zijn verwerkt in de gevel en in de grafkelder staan hun grafkisten en die een derde familielid. Het Arp Schnitgerorgel stamt uit 1695. Eronder is een nis waar Henric Piccardt zijn werkkamer had. Veel zerken op het naastgelegen kerkhof zijn getooid met grafpoëzie.

Rondje Midden-Groningen

Rondje Midden-Groningen is elk tweede weekend van de maand, van april t/m oktober. Behalve religieus erfgoed doen ook andere culturele organisaties mee zoals ateliers, galeries, molens en musea. Dus stap op de fiets, in de auto of trek je wandelschoenen aan en ontdek op eigen gelegenheid cultuur. Of volg de fietsroute ‘Langs de mooiste kerken’. Een overzicht van alle deelnemers en hun openingstijden vind je op Rondje Midden-Groningen.

Facebookmail