Ontdek de geschiedenis met Wim Rozema

Ontdek Midden-Groningen, vandaag met Wim Rozema, secretaris van de Historische Vereniging Hoogezand-Sappemeer.

Waar in onze gemeente is een bijzonder stukje geschiedenis te ontdekken?

,,Wat mij betreft is dat de Joodse begraafplaats in Kolham. Ik denk dat heel weinig mensen het kennen, zelfs mensen uit de buurt weten soms niet eens dat het er zit. Het zijn de graven van Joodse mensen uit de hele gemeente Midden-Groningen. Als je er rondloopt zie je de namen van een verloren gemeenschap: Levie, Cohen, Israëls, Bollegraaf. Op de graven staat het Hebreeuwse schrift, en een hele andere jaartelling dan de onze. Wat mij altijd heeft getroffen is het graf van ene Simons. Op zijn grafsteen staan nog twee namen, die van zijn vrouw en zijn kleindochter Saartje. Maar die twee liggen helemaal niet in het graf, ze zijn omgebracht in Auschwitz, zoals ook op het graf te lezen is. Heel bijzonder en heel aangrijpend.”

Zijn er in Hoogezand-Sappemeer meer mooie historische plekken te vinden?

,,Jazeker, genoeg. Ik woon zelf in het Oosterpark. Dat hele park is een Rijksmonument. Hoogezand heeft nog wel eens een slechte naam maar er zijn ook hele mooie stukken. Als mensen hier komen zeggen ze ‘Is dit ook Hoogezand?’. Een aantal huizen hier zijn monumenten, net als de bruggetjes en de zonnewijzer. Het is echt een heel mooi park om te wandelen, en het wordt ook nog eens flink opgeknapt momenteel.”

Het mooie weer komt er aan. Wat is een mooie fietstocht voor liefhebbers van geschiedenis?

,,Dan zou ik van Siddeburen naar Harkstede fietsen, of andersom natuurlijk. Dan fiets je langs een mooie combinatie van groen en historie. In Schildwolde heb je de Juffertoren met een gemetselde spits, vrij uniek. In Slochteren natuurlijk de borg. In Harkstede een mooie oude kerk die net helemaal gerestaureerd is. En onderweg in Hellum zijn het vooral de boerderijen die indruk maken. Let maar eens op de raampjes bovenin de gevel. Daarmee kon een boer laten zien hoe rijk hij wel niet was. Hoe meer van die kleine raampjes bovenin het voorhuis, hoe dikker de boer!”

Facebookmail