Naar het theater!

Het doek gaat open, je zakt behaaglijk weg in je stoel en voor je ogen ontrolt zich een nieuwe wereld: het theater! Of je nou van serieuze toneelstukken houdt, met je kinderen naar een familievoorstelling wilt of gewoon een avondje wilt lachen, je kunt heel goed in Midden-Groningen terecht. Het grootste theater is natuurlijk het Kielzog in Hoogezand. Hier komen de voorstellingen die je ook in andere grote theaters kunt vinden, zoals deze maand de kindervoorstelling ‘Het Muizenhuis’ of ‘Abafazi’, Afrikaanse power vrouwen op de drums. Het belangrijkste wat dit theater typeert, volgens Robert Fledderus van het Kielzog, is de sfeer. ,,Bij ons is het alsof je in een huiskamer binnenstapt. Informeel en gezellig.”

Blind date

Het Kielzog is ook ideaal als je je wilt laten verrassen. ,,Aan het begin van het seizoen kun je de ‘blind date kaart’ aanschaffen. Voor een laag tarief ga je elke maand naar een verrassingsvoorstelling. De reacties zijn meestal ‘Hier was ik uit mezelf nooit naar toegegaan,’ en daarna ‘maar het was een groot succes!’.“ De zondagmiddag is muziekmiddag in het Kielzog. In de zaal of het gezellige Grand Café spelen dan de ene keer de Aigenhaimers (artiesten uit de streek), de andere keer is er mooie kamermuziek van muzikanten van het NNO en op koopzondagen speelt een bandje. Kun je zo na het shoppen even binnenlopen voor livemuziek.

In de schuur

Wie door Woudbloem rijdt heeft hem vast wel eens gezien, de mooie boerenschuur met daarop de naam ‘Erf en weide’. Ooit stonden er schapen. Nu worden er toneelstukken, opera’s en concerten opgevoerd. 

Eigenaren Kees Dontje en Frouke Roukema runnen al 15 jaar dit bijzondere theater. ,,Wij houden van emotionele voorstellingen die je raken. Er wordt ook gelachen hoor, deze maand hebben we een stuk van Paul Haenen waar veel echtparen zich in zullen herkennen. Maar een echte klucht vind je bij ons niet zo snel. Het mooie bij ons is dat je zo dicht op het toneel zit. Die kleinschaligheid vinden wij heel leuk. Onze schuur is eenvoudig maar wel heel behaaglijk, je zit niet op de tocht of zo,” lacht Kees Dontje.

Houtkacheltje

Groningse artiesten treden graag op bij Erf en weide. Zanger Jan Henk de Groot: ,,Dat theatertje is een van de best bewaarde geheimen van Groningen. De eigenaren zijn heel vriendelijk en bescheiden, ze doen het omdat ze het leuk vinden. Het is daar ontzettend gezellig met een houtkachel die tussen het publiek staat te branden. Ik kan alleen maar zeggen: ga er een keer heen!”

Betaalbare optredens

En dan is er nog zo’n pareltje in onze gemeente: Met Meer Cultuur (MMC) in Borgercompagnie. ,,Bij ons kom je unieke concerten en voorstellingen tegen. Allemaal gemaakt door lokaal of regionaal talent, dat je waarschijnlijk niet of pas later in de schouwburg zal zien,” vertelt Peter Molter. ,,We hebben voorstellingen van theaterploegen uit het noorden en elders vandaan, en muziekvoorstellingen; van blues tot singer-songwriter. Vanaf maart beginnen we met het aanbieden van jazzconcerten, één keer in de maand op de zondagmiddag. En niet onbelangrijk: onze voorstellingen zijn heel betaalbaar.” 

Bij MMC kun je ook zelf creatief aan de slag. Er zijn cursussen schilderen, gitaar en piano tot theater, staalkunst en meer.

Ook wordt ieder jaar een eigen muziektheaterproductie opgevoerd, dat in de loop der jaren is uitgegroeid tot een heel spektakel. Molter: ,,Het principe bij MMC is: heb je een idee, dan gaan wij met jou aan de slag om er wat moois van te maken.”