Bussen van weleer

In vroeger tijden nam je niet gewoon de bus, nee, je ging ‘mit Gado noar stad’ of met een van die andere busmaatschappijen zoals de ESA en de DAM. In het Nationaal Bus Museum in Hoogezand staan ze allemaal keurig in het gelid: de bussen van weleer.

,,Vroeger had ieder dorp of gemeente een eigen busmaatschappij,” vertelt directeur Rob Bezema. ,,Met die bus gingen mensen naar school, naar hun werk, of ze zagen er hun eerste liefde. Als je dan hier in zo’n oude bus stapt komen al die herinneringen weer terug.” Behalve voor een hoop nostalgie zorgt het museum ook voor opwinding onder fanatieke busliefhebbers vanuit de hele wereld. ,,Die komen hier kijken naar een speciale motor, een bepaald stuur of een versnellingsbak.”

De tientallen enthousiaste vrijwilligers zijn onmisbaar voor het museum. Zij zorgen dat het materieel in goede conditie blijft, houden het omvangrijke archief bij, en heel belangrijk, rijden op de bus. ,,Veertig van onze vrijwilligers zijn chauffeur. We hebben tien bussen in de verhuur, dat is ons rijdend erfgoed. Grote kans dus dat je ons ergens tegenkomt!”

Meer informatie vind je op Nationaal Bus Museum.

foto's: Stella Dekker
Facebookmail