Aan de wandel

Het is de meest populaire vrijetijdsbesteding op dit moment: wandelen. Leuk om te doen, goed voor je conditie en het doet ook nog eens wonderen voor je humeur. We hebben een paar wandelroutes in Midden-Groningen voor je op een rijtje gezet.

De Baggerputten

Op de grens van Froombosch en Slochteren vind je de Baggerputten, een gevarieerd en kleinschalig stukje natuur. Dit prachtige laagveengebied is ideaal voor een rondje wandelen, omdat je om de ‘baggerput’ heen kunt wandelen. ,,Vroeger werd hier baggerturf uitgegraven,” vertelt boswachter Annet de Jong. ,,De kletsnatte turf werd op zetwallen gelegd en moest daar heel lang drogen voor ze er turfvormpjes uit konden steken.” 

Die tijd ligt ver achter ons. Vandaag de dag vind je er een verrassend mooi, gevarieerd en kleinschalig stukje natuur. ,,Tegenwoordig vind je rondom het water broekbos, een soort moerasbos met wilgen en elzen. Het mos wat hier groeit is nu in de winter heel goed te zien. Er is rietgrasland, er zijn boomsingels maar ook kleine stukken bos waar we niets aan doen. Die afwisseling zorgt ervoor dat heel veel verschillende planten en dieren zich thuis voelen in de Baggerputten. Heel veel libellensoorten bijvoorbeeld, zoals de glassnijder en de vroege glazenmaker, beiden bedreigde soorten. Maar ook bijzondere planten zoals de grote ratelaar en de kleine zonnedauw.” 

Ommetjes

Op verschillende plekken kun je vlak buiten de dorpen mooie ommetjes maken. Het ommetje Steendam bijvoorbeeld, langs het Schildmeer en een stuk van ’t Roegwold. Hier geniet je volop van de bos- en watervogels en de rijke waterlandflora. Of het ommetje Windlust, langs Molen Windlust en natuurgebied Tetjehorn. Het ommetje Westerbroek voert onder andere langs de borg Vaartwijk, een bewoonde borg die bij velen nog onbekend is. De meeste ommetjes zijn rond de zes à acht kilometer.

Welgelegen

Het echtpaar Anjo en Gini Grimmius wandelt wat af in coronatijd. Hun favoriete plekken om te wandelen zijn het welbekende Slochterbos, en het iets minder bekende Overbos tegenover de borg. Ook wandelen ze vaak vanaf een andere borg: Welgelegen in Sappemeer. ,,Je kunt voor de borg parkeren en dan langs het water naar achteren lopen, richting Borgercompagnie. Van daaruit kun je kiezen: linksaf richting het Adriaan Tripbos, of rechtsaf om het terrein van Groot Woelwijk heen.” De tuin van de borg is vrij toegankelijk, en zal de komende tijd opgeknapt worden. ,,In de zomer is het prachtig,” tipt Gini Grimmius. ,,Dan bloeien de rododendrons.” Zowel vanaf de Fraeylemaborg als Borg Welgelegen loopt een Groninger Borgenpad.

Wandelen met kinderen

Speciaal voor de kleintjes zijn er in Midden-Groningen twee super leuke kabouterpaden. In het Steendamsterbos is met prachtig beschilderde kabouterpalen een leuke wandelroute uitgezet. Het kabouterpad is geschikt voor de allerkleinsten, maar ook leuk voor de basisschooljeugd. Door de kabouters te volgen, vind je vanzelf de juiste weg door het bos. In Kolham bij Zwaneveldsgat is ook een Kabouterpad. In het bos kun je goed spelen, er is een trimbaan en een vlot over het water. Tip: met de app Perfect Earth Animals kun je bij de Baggerputten of in ’t Roegwold op zoek naar digitale dierenkaarten.

Wandelknooppunten

In heel Midden-Groningen liggen wandelknooppunten. Je vind ze op de website van Routebureau Groningen, en op paaltjes langs het pad. Met deze knooppunten kun je je eigen route uitzetten en een wandeling zo lang maken als je zelf wil.

Kijk voor meer wandeltips bij Wandelen en Fietsen.

 

Facebookmail