‘t Roegwold en het Schildmeer

Waterplassen om op te varen, moerassen om langs te fietsen, dorpsbossen om in te wandelen en rietvlaktes om vogels te spotten. Het stadsleven lijkt ver weg in deze streek waar Groninger blaarkoppen grazen en vogels met duizenden tegelijk neerstrijken om te eten of te slapen. Toch ligt Duurswold, ook wel bekend als de Woldstreek, vlak ten oosten van de stad Groningen, in het centrale deel van de provincie. Een belangrijk onderdeel van Duurswold is het natuurgebied ’t Roegwold en het Schildmeer, dat een aaneengesloten gebied vormt waar je goed kunt recreëren en genieten van de natuur.

’t Roegwold en het Schildmeer is een gevarieerd natuurgebied dat volop in ontwikkeling is. Oude natuur wordt aangevuld met nieuwe natuur en landbouwgebieden tussen de al bestaande natuurgebieden worden heringericht. Het gebied kenmerkt zich door een afwisseling van open water, graslanden, moerassen, ruige natuur, rust en weidse uitzichten. Een groot deel van het gebied wordt begraasd door Hereford-koeien, Groninger blaarkoppen en schapen.

Dankzij het uitgebreide netwerk van fiets- en wandelpaden kun je de natuur goed zien en ervaren en er helemaal in opgaan. Bijvoorbeeld door over het Knuppelpad te wandelen; een houten vlonderpad van 750 meter, dwars door het moeras van ’t Roegwold. Het uitzicht is ieder seizoen anders, waardoor je hier de mooiste foto’s kunt maken.

De natuurgebieden zijn het hele jaar toegankelijk op wegen en paden. Er zijn verschillende startpunten van waaruit je 't Roegwold gemakkelijk kunt bereiken:

  • Hellum: parkeerplaats einde Heerenhuisweg
  • Kolham: parkeerplaats Uiterdijk
  • Schildwolde: parkeerplaats einde Dannemeerweg
  • Steendam: parkeerplaats strandtoegang Roegeweg
  • Woudbloem: parkeerplaats naast brug bij kanosteiger, overgang Woudbloemlaan - Slochter Ae
  • Woudbloem: parkeerplaats kruising Slochterdiep - Hooilandsweg

Vanuit Kolham loopt er tevens een ruiterroute. Toe aan een pauze? Er zijn meerdere rustpunten met picknicktafels en informatieborden. Maar je kunt ook naar één van de uitzichtpunten fietsen, afkoeling zoeken op het strand of genieten van appelgebak met koffie in Steendam of Slochteren. Staatsbosbeheer organiseert regelmatig excursies en activiteiten om dit natuurgebied verder te ontdekken.

 

Wist je dat ...

Er in ’t Roegwold en het Schildmeer zeldzame dieren leven? Zo kun je hier de roerdomp en de waterspitsmuis aantreffen.

Speciaal voor 't Roegwold en het Schildmeer hebben ondernemers en Staatsbosbeheer een toeristische Falk recreatie wandel- en fietskaart ontwikkeld. Voor verdere informatie over fiets- en wandelroutes, bezienswaardigheden en activiteiten kijk je op 't Roegwold en het Schildmeer

Facebookmail