Veenborg Welgelegen

De fraaie veenborg Welgelegen is een van de beeldbepalende monumenten van Hoogezand-Sappemeer. De borg is sinds 2017 in bezit van Het Groninger Landschap.

Borg Welgelegen dateert van circa 1650 en was de woning en het kantoor van de administrateur van de Borger Compagnie. Deze compagnie nam in die jaren de vervening in dit deel van Sappemeer ter hand. Daarna ging het huis vele malen over in andere handen en in de 18e eeuw kreeg het de huidige vorm.

In 1915 werd besloten tot afbraak van het pand. De vijvers en grachten werden gedempt en de sloop kon beginnen. Gelukkig diende zich op het allerlaatste moment een koper aan die het huis van de sloop wist te redden. Nadat het vele jaren als verpleeghuis voor bejaarden had gediend, kocht de Odd Fellows Loges in 1966 de sterk verwaarloosde borg en tuin van de familie Thomassen á Thuesink van der Hoop van Slochteren.

De Odd Fellows hebben daarna in eigen beheer en met vereende krachten, zowel borg als  tuin in oude luister hersteld. Toen dat werk teveel werd is in 2017 de borg overgedragen aan Het Groninger Landschap. Daarmee is de toekomst en het onderhoud van borg en tuin veiliggesteld. Gidsen van Het Groninger landschap geven regelmatig rondleidingen door de bijzondere Franse tuin. Op speciale momenten zoals bijvoorbeeld de Open Monumentendagen is ook de borg te bezichtigen.

De borg is tevens te huur voor feesten, vergaderingen en bruiloften. Voor meer informatie kijk je op Veenborg Welgelegen

Facebookmail