Baggerputten

Bij De Baggerputten even buiten Slochteren kun je een mooi rondje om de ‘baggerput’ lopen. In de 17e eeuw werd in dit zeer natte laagveengebied van het Slochterveld baggerturf gewonnen. Het veen werd opgebaggerd uit het water en in een grote vorm op zetwallen gedroogd. Zon en wind deden verder hun werk. Met plankjes onder de voeten werd de turf gesneden, die bekend stond om zijn goede kwaliteit. De baggerputten die ontstonden waren langgerekte waterplassen met daartussen de zetwallen of legakkers genoemd. Baggerputten worden ook wel veenputten, petgaten of wieden genoemd.

De Baggerputten is nu een kleinschalig natuurgebied met bos, rietkragen, veenplassen, weilanden en struiken. Door het gebied lopen wandel- en fietspaden en het water doet mede dienst als visvijver. Bij een wandeling over de smalle paadjes is nog duidelijk te merken dat dit een veengebied is; de grond is nog verzadigd met water. Spring daar maar eens een paar keer op en neer, dan voel je het wel! 

De Baggerputten zijn gevarieerd, kleinschalig en echt een pareltje in de natuur van Midden-Groningen. 

,,Vroeger werd hier baggerturf uitgegraven,” vertelt boswachter Annet de Jong. ,,De kletsnatte turf werd op zetwallen gelegd en moest daar heel lang drogen voor ze er turfvormpjes uit konden steken.” Die tijd ligt ver achter ons, vandaag de dag vind je er een verrassend mooi, gevarieerd en kleinschalig stukje natuur. ,,Tegenwoordig vind je rondom het water broekbos, een soort moerasbos met wilgen en elzen. Het felgroene mos wat hierop groeit is nu in de winter heel goed te zien. Er is rietgrasland, er zijn boomsingels maar ook kleine stukken bos waar we niets aan doen. Die afwisseling zorgt ervoor dat heel veel verschillende planten en dieren zich thuis voelen in de Baggerputten.”

Zo zijn er circa 20 vlinder- en 25 libellensoorten aangetroffen, waaronder de Glassnijder en Vroege Glazenmaker, beide bedreigde libellensoorten. Ook bijzondere plantensoorten komen er voor, zoals de Grote Ratelaar en de Kleine Zonnedauw. In de nog nattere biotopen vind je ook de Wateraardbei, de Waterviolier en het Waterdrieblad. Het karakter van het afwisselende landschap leent zich tevens voor tal van vogelsoorten, waaronder de Boompieper, Waterral en Koekoek. Tenslotte is het gebied rijk aan bijzondere paddenstoelen, zoals wasplaten, toverchampignons, plooirokjes en rode kelkzwammen.

Ook met kinderen is het leuk om hier te wandelen. Zij kunnen met de app Perfect Earth Animals op zoek naar digitale dierenkaarten in het bos rondom de baggerput.

 Je bereikt de Baggerputten via de parkeerplaats bij de Edsersweg in Slochteren. Meer weten over de flora en fauna in de Baggerputten? Vraag het de boswachter

Facebookmail