Rondje Midden-Groningen

Van Brandweermuseum tot zelf schilderen

Heb je altijd al een kijkje willen nemen in het Brandweermuseum, de Historische Scheepswerf of de grafkerk in Harkstede, grijp dan komend weekend je kans tijdens Rondje Midden-Groningen. Zoveel mogelijk culturele instellingen openen op zaterdag 9 en/of zondag 10 april hun deuren.

In de Historische Scheepswerf Wolthuis in Sappemeer is volop bedrijvigheid tijdens Rondje Midden-Groningen. Johan Kielman van de scheepswerf en alle vrijwilligers zijn er klaar voor: “De machines die hier staan zijn minstens honderd jaar oud, maar onze vrijwilligers kunnen er nog prima mee werken. Ze kunnen dus laten zien hoe het bouwen en restaureren van schepen vroeger in zijn werk ging.” De werf heeft ook iets nieuws: een mediatour waarmee je op je telefoon alle machines in werking kunt zien.

Even verderop kun je het Brandweermuseum bezoeken. “We hebben hier zeventien brandweerwagens, tien motorspuiten en een paar handpompen,” vertelt Marc Bakker. “Je gaat echt de hele geschiedenis van de brandweer door. We restaureren alles zodat de meeste het ook echt nog doen!”

Grafkisten

Naast musea die open zijn, kun je ook rondkijken in galeries, molens en kerken. In Harkstede is de kerk geopend en zijn rondleiders aanwezig. “Wie dat wil kan zelfs in de grafkelder kijken waar de kisten liggen van Henric Piccardt en zijn vrouw Anna Elisabeth Rengers, de stichters van de kerk,” vertelt rondleider Janny  Bolhuis ons. Op zaterdagmiddag is ook de boekenkelder onderin de kerk open. Een andere aanrader is de kerk van Zuidbroek, een imposante kruiskerk die speciaal voor Rondje Midden-Groningen haar deuren opent deze zaterdag. Je kunt luisteren naar het achttiende-eeuwse orgel en bijzondere beelden bekijken die bij opgravingen zijn gevonden.

Schilderen in de galerie

Altijd al eens willen schilderen onder begeleiding? Stap dan dit weekend binnen bij Galerie Beeldenkunst.

Kunstenares Tetdy Stol is er klaar voor. “Op beide dagen wordt er geschilderd, zodat bezoekers een indruk krijgen van de workshops die ik in het atelier verzorg. En natuurlijk is er koffie en thee, hopelijk op het terras als het mooi weer is.

Kijk voor het volledige programma en alle deelnemers van het Rondje op Rondje Midden-Groningen.

Facebookmail