Monumentale grafkerk Harkstede

De grafkerk in Harkstede is een van de weinige monumentale, voor protestanten gebouwde kerken in de provincie. Het oudste gedeelte van de kerk is de toren van rond 1250. Oorspronkelijk stond de oude kerk 25 meter van de toren af. Daarom heeft de toren een eigen ingang. Henric Piccardt en Anna Elisabeta Rengers lieten eind 17e eeuw tegen de toren een nieuwe kerk bouwen, in gotische stijl. Naast de kerk ligt het bijbehorende kerkhof. Veel van de zerken zijn voorzien van grafpoëzie.

Onder de kerk in de grafkelder staan drie grafkisten. In 1704 werd Anna Elisabeta Rengers bijgezet, in 1712 Henric Piccardt en veel later een tweejarige meisje uit een latere generatie. Tegenover de grafkelder, onder de toren, is het cachot. In een nis, waar vroeger een traliehek voor zat, kon men zo opgesloten worden dat bewegen onmogelijk was.

In de kerk zelf staat een doopbekken uit 1641, een Arp Schnitgerorgel uit 1695 en een preekstoel met klankbord uit circa 1700. Het doopbekken is afkomstig uit de in 1824 afgebroken kerk van Scharmer en is nog steeds in gebruik. Onder het Arp Schnitgerorgel bevindt zich een nis. Hier had Piccardt zijn werkkamer.

Meer informatie vind je op monumentale kerk Harkstede.

De museale grafkerk van Harkstede

Praktische informatie

De grafkerk is onderdeel van Stichting Oude Groninger Kerken en van het Pronkjewailpad. Tijdens Rondje Harkstede en Rondje Midden-Groningen is de kerk te bezichtigen. Onder normale omstandigheden is de kerk vanaf eind april t/m eind oktober elke zaterdag open van 10.00 – 17.00 uur.

Facebookmail