Eropuit met Pasen

Het Paasweekend biedt volop mogelijkheden om cultuur en natuur te snuiven. Een greep uit de activiteiten.

Pazzipanten

Pazzipanten vertelt op 15 april met een knipoog het verhaal van Jezus’ sterven en wederopstanding. Deelnemers lopen een route langs koren en muzikanten verspreid door onder meer Winkelcentrum De Hooge Meeren en Kielzog in Hoogezand. Tetdy Stol is één van de muzikanten en heeft er veel zin in: “Ik ben een eenzame zwerver, want ik bleek de enige solomuzikant te zijn. Op mijn saxofoon speel ik American Tune van Simon en Garfunkel. Daarin zitten bepaalde akkoorden die aan de Mattheus Passion doen denken. Anderen spelen of zingen bijvoorbeeld iets van David Bowie, Katrina and the Waves of Queen. Dan gaat het vooral om de teksten.”

Vroege vogels fotograferen

Lekker naar buiten en ook nog iets leren, dat kan bij de workshop ‘Natuurfotografie: wat zit daar in het riet’ van fotograaf Wilco van der Laan. Je start mooi op tijd, om 7.30 uur, want ’s morgens vroeg is ’t Roegwold op zijn mooist. De natuur ontwaakt, je hoort de vogels en Van der Laan leert je waar je bepaalde vogelsoorten het beste kunt vinden. Omdat hij het gedrag van de vogels goed kent, weet hij ook wat het beste moment is om toe te slaan (met je fototoestel natuurlijk). De workshops zijn op meerdere dagen, onder meer op 16 april.

Fotografieworkshops met Wilco van der Laan

Hellums Paasspel

De oudste vorm van muziektheater in de westerse wereld vind je op Eerste Paasdag (17 april) gewoon in Hellum, tijdens een uitvoering van het Hellums Paasspel in de Walfriduskerk. In dit ontroerende paasspel wordt bezongen hoe de drie Maria’s ‘s morgens vroeg naar het graf lopen, waar de engelen hen vertellen dat Christus is verrezen. Het paasspel, uitgevoerd door ensemble Super Librum, is gebaseerd op een uniek 12e-eeuws handschrift van een misboek, dat vroeger waarschijnlijk in gebruik is geweest in de kerk in Hellum. Er zijn nog kaarten!

Walfriduskerk Hellum
Groei & Bloei op Fraeylema

Groei & Bloei

Het is de perfecte start van het voorjaar: de Groei & Bloei markt op Tweede Paasdag (18 april) bij de Fraeylemaborg in Slochteren. Op deze tuin- en lifestylefair kun je bloemen en planten aanschaffen voor de siertuin of eetbare planten en groentes voor je moestuin. Er zijn demonstraties zoals manden vlechten of bloemschikken. Het groen vormt de hoofdmoot maar ook aankleding en onderhoud van de tuin komt aan bod zoals handgemaakte bloempotten, kleden voor in je tuin, tuinmeubels of grasmaaiers.

Wandelen door de boomgaard

Op dezelfde dag is het Open Dag bij verschillende Streekboeren in Noord-Nederland. Zo ook bij Fruitbedrijf Bosschaart in Noordbroek. Eigenaren Gerrit en Cornelia Bosschaart nodigen je van harte uit om een kijkje te nemen op hun fruitgaard. Met een beetje mazzel staan de bomen dan ook al mooi in bloei. Perfect dus als je mooie plaatjes wilt schieten. Elk half uur is er een begeleide wandeling door de boomgaard. Daarnaast zijn zowel de winkel als het rustpunt geopend voor lokale lekkernijen en koffie, thee of pure appelperensap.

Bloeiende kersen bij fruitbedrijf Bosschaart

 

Facebookmail