Aan het Zuidlaardermeer

Op de grens van Groningen en Drenthe ligt het Zuidlaardermeer. Het Zuidlaardermeergebied is favoriet bij natuurliefhebbers en langs het meer valt van alles te beleven.

Mooi varen

Bij het Zuidlaardermeer vindt de liefhebber van watersport, rust en natuur alles wat ie nodig heeft. ,,Het is mooi varen hier!”, weet John Stalman van jachthaven Allround Watersport. ,,Hier heb je nog de ruimte. Op de railing van je boot uitkijken naar beverburchten aan de waterkant. En in de zomer komt de zeearend geregeld overvliegen.”

Het Zuidlaardermeer is een relatief kalm meer, niet extreem diep, waardoor het heel leuk is om op verschillende plekken te ankeren en zo nog dichter bij de natuur te komen. Een verblijf in de jachthaven van Allround Watersport (van alle luxe gemakken voorzien) is dus ook ideaal te combineren met één of twee avondjes overnachten op het meer. De bijbehorende watersportwinkel heeft het grootste assortiment van het noorden. ,,Of je nou een speciaal schroefje, een koelkast of zonnepalen nodig hebt – wij hebben het.”

Het Zuidlaardermeer maakt onderdeel uit van Geopark De Hondsrug. ,,Dit is het enige meer in Nederland waar je met je boot tot vlakbij een hunebed kunt gaan!” vertelt John enthousiast. Ook voor mensen die geen boot hebben is het leuk om hier een kijkje te nemen. ,,Je kunt hier bij mij op de dijk zitten met uitzicht over het water, en dan zie je de otters voor je neus langs zwemmen.”

Allround Watersport

Camping en Jachthaven Meerwijck

Aan het Zuidlaardermeer vind je ook Camping Meerwijck: een zeer verzorgde en gezellige familiecamping, compleet met jachthaven, zwembad en zandstrand en omringd door bossen. Eigenaresse Petry de Vries vertelt: ,,Bij ons vind je chalets, tinyhouses, safaritenten en de Coco Lodge, waar je kunt kamperen in western stijl.” Keuze genoeg dus.

,,De kracht van het Zuidlaardermeer is de combinatie van rust en vertier”, aldus Petry. ,,Je vindt hier prachtig mooie natuur met Schotse Hooglanders, Konikpaarden en bijzondere vogels. Er zijn dan ook volop routes waarbij je de omgeving per fiets, te voet of met de boot verkent en onderweg leuke bezienswaardigheden en schilderachtige dorpjes tegenkomt. Op het meer kun je bovendien zeilen en kitesurfen, en op de camping is een recreatieprogramma voor kinderen. Wat kan hier niet!”

Camping Meerwijck - Hottub
Camping Meerwijck - Zuidlaardermeer

Eropuit met de sloep

Zelf geen boot maar toch zin om te varen? Bij Paviljoen De Rietzoom liggen de sloepjes voor je klaar. ,,Het Zuidlaardermeer is niet zo diep, dus een sloep is ideaal om de natuur langs het meer te ontdekken,” vertelt eigenaar Andries Berg. Maar ook voor een romantisch dagje varen of een picknick op het meer zijn de sloepjes perfect. ,,Varen is heel populair geworden, daarom hebben we nu ook extra bootjes in de verhuur. Niets is fijner dan een dagje varen op het Zuidlaardermeer.”

Foto Anna Sprengers Bos
Foto Ramon van Marwijk
Facebookmail