Zuidlaardermeer

De echte waterliefhebber zal zich op het Zuidlaardermeer in z’n element voelen. Er is volop gelegenheid om te zwemmen, te zeilen/varen, te kanoën, te windsurfen en te vissen. Als je niet direct op of in het water wilt kun je vanaf het zandstrand genieten van het prachtige uitzicht. Je kunt er heerlijk luieren terwijl de kinderen zich vermaken met zandkastelen bouwen, vliegeren etc.

Ook is er een speciaal hondenstrand. Op dit gedeelte kunnen honden heerlijk afkoelen in het water, terwijl hun baasjes genieten op het zandstrand.

Het Zuidlaardermeer is in totaal 671 ha groot waarvan 121 ha oever- en rietlanden. Het meer is ontstaan in de ijstijd als een natuurlijke verbreding van de Hunze. In de 12e eeuw is men te oosten van het meer begonnen met turfwinning. Hierdoor ontstond een belangrijke scheepvaartroute van de Hunze via het meer naar Groningen. In het begin van deze eeuw heeft men de zogenaamde madelanden ingepolderd en op die manier werd het Zuidlaardermeer tot zoals het er nu bijligt. Een prachtig landelijk gelegen schoon meer met unieke riet- en graslandvegetatie.

Rondom het Zuidlaardermeer vind je onder meer een camping, jachthaven, beachclub en paviljoen. Meer informatie vind je op Zuidlaardermeer.

Een groot deel van de gebieden rond het Zuidlaardermeer zoals de Kropswolderbuitenpolder, Onnerpolder, Leinwijk en Wolfsbarge, zijn in beheer van Het Groninger Landschap. Gedurende het hele jaar worden excursies en activiteiten in het gebied georganiseerd. Voor meer informatie kijk je op Het Groninger Landschap. Het Groninger Landschap draagt tevens zorg voor Veenborg Welgelegen

Facebookmail