Wie van molens houdt zit goed in Midden-Groningen. Vooral in de omgeving van Slochteren en Noordbroek is veel draaiend erfgoed te bewonderen. Molenstichting Midden-en Oost-Groningen (MSMOG) beheert tien van deze molens.
,,Molens zijn niet weg te denken uit ons landschap. Het is cultureel erfgoed dat je wilt bewaren, en wij zorgen dat dat gebeurt,” vertelt Bert Steenhuizen van MSMOG. ,,Zonder poldermolens zou Nederland zoals wij dat kennen niet eens bestaan!” De oudste nog bestaande poldermolen van de provincie Groningen staat in Slochteren: de Molen van de Groote Polder. Samen met buurmolens De Ruiten en de Fraeylemamolen zorgde de molen ervoor dat de polder droog genoeg was om het land te kunnen bewerken. Hierdoor nam de welvaart van het gebied steeds meer toe. Het lijkt wel klein Kinderdijk met drie molens op een rij, maar oorspronkelijk waren er rondom Slochteren wel dertig molens te vinden. ,,Daarom vinden we het ook zo belangrijk om wat er nog staat te behouden,” aldus Steenhuizen. ,,En dat doe je vooral door de molens te laten draaien. Onze enthousiaste molenaars zijn zo vaak mogelijk in de molen te vinden, dat is belangrijk want een molen die niet draait gaat piepen en kreunen en is uiteindelijk onbruikbaar.”
Fietsen en wandelen vanaf de molen
Vanaf twee molens heeft de stichting Ommetjes uitgezet, wandelingen van zeven á acht kilometer. Het ommetje vanaf molen Windlust in Overschild komt door ’t Roegwold, langs de hervormde kerk in Overschild en uiteraard langs de molen. Het ommetje vanaf de Westerse molen in Nieuw Scheemda (net buiten de gemeente) komt onder andere langs plattelandswinkel en fruitkweker Bosschaart in Noordbroek. De ommetjes zijn op de website van de stichting te downloaden. ,,Zo gauw de omstandigheden het toelaten kunnen ze ook als groep geboekt worden, dan geeft de molenaar er uitleg bij.” Ook zijn er vergevorderde plannen voor fietsroutes langs alle molens van de stichting. Wie nu al een molenroute wil fietsen kan kiezen voor de tocht langs Slochteren en Noordbroek.