Molenroute langs Slochteren en Noordbroek

Deze route komt langs zes mooie molens in Midden-Groningen. Even buiten Slochteren staan aan de Groenedijk drie molens vlak bij elkaar. De Fraeylemamolen werd in 1786 gebouwd voor de bemaling van de Groote Oosterpolder. De Molen van de Groote polder, even verderop, is de oudste poldermolen van Groningen. Molen De Ruiten heeft al heel wat doorstaan: hij is twee keer afgebrand, door storm beschadigd en de vijzel kwam door ruilverkaveling droog te staan. Maar na een grote restauratie in 2010 kon de molen zijn werk weer doen.

Even buiten Noordbroek ligt De Noordstar, een achtkante pel- en korenmolen. Al fietsend richting de Noordermolen zie je de Westerse Molen liggen. Deze wordt momenteel gerestaureerd. Beide zijn poldermolens. De Noordermolen draait ieder weekend.

De route is gemakkelijk in te korten tot een rondje Slochteren, of een rondje Noordbroek-Siddeburen.

Tips voor parkeren & pauze

  • Parkeren kan bij het haventje van Slochteren of op een van de parkeerplaatsen van de Fraeylemaborg. In Noordbroek kan worden geparkeerd achter de kerk. Deze is ook zeer de moeite van het bezichtigen waard.
  • Pauzetip: op donderdag, vrijdag , zaterdag en zondag kun je warme chocomel halen bij Restaurant De Boerderij bij de Fraeylemaborg.
Kijk voor de uitstippeling van deze route op Molenroute.
Facebookmail