Kaas, kaas en nog eens kaas

Op zoek naar de leukste en verrassendste plekjes van Midden-Groningen gaan we dit keer op zoek naar lekkere kaas.

Tjuchemmer Kaas

Even buiten Tjuchem vind je de boerderij van Tjuchemmer Kaas. ‘Een dag geen kaas is een dag niet geleefd’ is het motto van melkveehouder en kaasboer Rico Achterberg. Samen met zijn vrouw Els runt hij de boerderij, de kaasmakerij en het winkeltje. ,,We hebben vijftig koeien, en zijn dus een kleinschalige boerderij. Een deel van de melk verkopen we en van de rest maken we kaas. In de oude paardenschuur zit nu de kaasmakerij, en van de oude stookhut hebben we een winkeltje gemaakt.”

De boerenwinkel die iedere vrijdag en zaterdag open is, is klein maar fijn. Alle kazen zijn van eigen makelij. ,,Bij iedere kaasboer smaakt de kaas weer anders. Het hangt er vanaf wat voor koeien je hebt, wij hebben veel Duitse Alpenkoeien. Wat de koe eet, het gras dat hier groeit, mijn eigen zuursel dat ik erbij doe, alles heeft invloed op de smaak. En dan hebben we nog onze eigen recepten voor de kruidenkazen die we maken.” Vol trots somt Rico Achterberg de soorten op, van de ‘gewone’ Goudse kaas tot fenegriek-, brandnetel- en daslookkaas. ,,Af en toe experimenteren we, met Sinterklaas hadden we bijvoorbeeld speculaaskaas. Maar de jong belegen verkoopt het beste, daar houden mensen van. Kaas is toch het lekkerste broodbeleg dat er is, dat vind ik zelf ook!”

Kaas maken vindt boer Rico geweldig, maar het contact met klanten ook. ,,Je weet wie je producten koopt, als je het naar een groothandel brengt heb je dat niet. Je weet dat ze je kaas lekker vinden, want ze komen iedere keer terug. En we maken vaak een praatje, dan gaat het eens over iets anders dan alleen over koeien.”

Kaashuis Wrongel

Voor een uitgebreid assortiment moet je bij Kaashuis Wrongel zijn. ,,We hebben tachtig soorten Nederlandse kaas en veertig soorten buitenlandse kaas,” vertelt trotse eigenaar Marcel Jacobs. ,,Ook verkopen we olijven, wijn en zelfs handgemaakte bonbons!” Samen met Grietus Hoekstra runt hij twee vestigingen in Hoogezand, één in Winkelcentrum De Hooge Meeren en één op Martenshoek. ,,Met ons tweeën is het altijd gekkigheid,” lacht Grietus. Die gezelligheid brengt heel wat vaste klanten naar Kaashuis Wrongel, ook in coronatijd. ,,Mensen gunnen het ons, maar ze gunnen ook zichzelf iets extra’s in deze tijd, zoals een lekker kaasplankje voor het weekend.”

,,De Noordholt kaas is een van de toppers uit ons assortiment. Deze is zelfs verkozen tot lekkerste kaas van Nederland,” vertelt Marcel. ,,Het is een eerlijke kaas, gemaakt van 100% weidemelk. Ook de kaas van Groninger blaarkoppen is bijna als een gebakje zo lekker, die smelt op je tong.” Wie een Gronings cadeautje wil kopen kan een uitgebreid pakket samenstellen. ,,We hebben Groningse mollebonen, Groningse biertjes, mosterd, honing, zelfs zeep,” somt Grietus op. ,,Ze noemen onze winkel niet voor niks een ‘snoepwinkel voor volwassenen’.”

De Scharrelderij

Boven in het langgerekte beschermde dorpsgezicht Kiel-Windeweer vind je De Scharrelderij. Hier wordt gefokt met zeldzame huisdierrassen zoals de Groninger Blaarkop en het Berkshire varken. Naast eigen scharrelvlees vind je in de knusse boerderijwinkel ook andere biologische- en streekproducten. Eieren, kruiden, aardappelen, honing, speciaalbier, meel, en: kaas. Boerin Lotte Rensema vertelt: ,,We verkopen allerlei soorten kazen, zoals Goudse kazen, kruidnagelkaas en ook schapenkaasjes. We werken zoveel mogelijk biologisch en met producten uit de streek. Dit is haast niet te vergelijken met een kaasje uit de supermarkt, de smaak is zoveel rijker en pittiger. Een goed en eerlijk verhaal en een gezond product, dat is waar wij voor staan.”

Facebookmail