Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Boekenweek – Geboortelot met Anita Larkens

13 april @ 19:30 - 20:30

Ontmoet schrijfster Anita Larkens, die komt vertellen over en voorlezen uit Geboortelot. Deze historische roman is gebaseerd op ware gebeurtenissen en speelt zich grotendeels af op het Groningse platteland. Het volgt twee vrouwenlevens in de tweede helft van de negentiende eeuw, de tijd waarin Aletta Jacobs begint met haar strijd voor het vrouwenkiesrecht. De kloof tussen man en vrouw is enorm, die tussen burger en arbeider nog groter.

Jannetje werkt als dienstmeid voor een domineesgezin en wordt geplaagd door heimwee en eenzaamheid. De komst van het paupermeisje Adriana brengt haar de nodige afleiding en voor het eerst voelt Jannetje zich niet langer alleen. De beroeping van de dominee naar het noorden brengt Jannetje dichter bij een andere vrouw, Bouwina, die daar zo haar eigen strubbelingen heeft. Bouwina draagt de zorg voor haar kleindochter Bouke. Ze doet er alles aan om het meisje voor te bereiden op een leven als arbeidersmeid. Bouwina’s inspanningen zijn tevergeefs: Bouke glijdt af in de criminaliteit en komt in de gevangenis terecht. Ook Jannetje’s beschermelinge Adriaantje begaat misdrijven. Wanneer het lot Jannetje en Bouwina samenbrengt, vinden zij troost en begrip bij elkaar.

‘Ik wilde over mijn eigen voorouders schrijven. Daarmee bedoel ik mijn bloedverwanten, maar ook andere Groningse arbeidersgezinnen uit de negentiende eeuw. Bouwina en Jannetje staan symbool voor alle ploeteraars uit die tijd. De kleikrabbers. De mannen en vrouwen die in stilte hebben geleden. Ik wil ze laten horen. Zij hebben de boeren rijk gemaakt, de Stad laten floreren. Toch hebben zij geen naam, geen gezicht. Ik hoop ze met dit boek een beetje zichtbaarder te maken.’

Aanmelden kan via Ontmoeting met schrijfster Anita Larkens.

Boekenweek: Herinneren Eerste liefde in de Bibliotheken Midden-Groningen

De 87ste Boekenweek is een ode aan de eerste liefde. Van 9 t/m 18 april staat de boekenwereld in het teken van nostalgische herinneringen aan de eerste liefde, de bevlieging en het verlangen dat een eerste liefde teweeg kan brengen. Een eerste liefde overspoelt je met gevoelens en verlangens die je eerder nog niet kende. Een nieuwe wereld vol behoeften, driften en onzekerheden openbaart zich. De Bibliotheken in Midden-Groningen organiseren mooie activiteiten rondom dit thema.

Facebookmail

Gegevens

Datum:
13 april
Tijd:
19:30 - 20:30

Locatie

Bibliotheek Hoogezand
Gorecht Oost 157
Hoogezand, 9603 AE Netherlands

Organisator

Biblionet Groningen

Overige informatie

Kosten
Gratis.