Vintage en brocante

Sientje's Dochter

Het is even zoeken naar brocante winkel Sientje's dochter. Aan het einde van een zijlaantje van de Hoofdweg in Hellum ligt tussen de bomen en de rondscharrelende kipjes de sfeervolle winkel van Elly van Houten en haar man Wim. Waar je ook kijkt in de winkel, overal zie je kopjes, borden en schoteltjes. ,,Ik ben dol op servies, en hoe gebloemder hoe beter. Daarom ga ik ook graag naar Engeland, daar vind je dat. En dan stel ik me voor hoe daar een prachtige tafel in een landhuis mee gedekt werd.” Verder zie je in de winkel kroonluchters, keukengerei, geweien, schilderijen (,,Ik ben dol op bloemenschilderijen!”) en meubels. ,,Oude kasten met laatjes vind ik ook prachtig.” En de naam van de winkel? ,,Mijn moeder heette Sientje, vandaar.”

De Tuinkamer

Wie helemaal niets heeft met bloemetjes is Karin Mennega van ‘De Tuinkamer’. ,,Ik val voor mooie houten kisten, of aardewerk, dat oude terracotta. En veel hout, dat zie je hier wel.” De Tuinkamer is een keer per week op zaterdagmiddag open. Een verrassend grote zaak aan de Hoofdstraat in Hoogezand, waar ooit een balletschool in zat. Mennega verkoopt woondecoratie, manden, zinken emmers en gieters, aardewerk, meubels, koffers, en alles in rustige aardse tinten. ,,Ik ben niet zo van de bloemetjes. Ik wil rust in huis met wit, grijs, hout en aardetinten. Ik heb het al druk genoeg, heerlijk als de omgeving dan rust uitstraalt.”

Meubels met een ziel

Mennega merkt dat haar smaak goed aansluit op die van haar bezoekers. ,,Soms staat iets eerst bij mij thuis op de vensterbank en dan vragen mensen al ‘Mocht je er ooit zat van zijn mag ik het dan van je overnemen?’ Ik vind het mooi als spullen geleefd hebben, een ziel hebben. Ik verf de meubels die ik verkoop dan ook niet. En als iemand een mooi afgebladderd kastje ziet en zegt ‘Die moet nodig geschilderd worden,’ dan geef ik hem eigenlijk liever niet mee.” 

Vintage in de molen

Wat begon als een webshop is nu een échte winkel met theehuis op een wel heel bijzondere plek: in de molen van Kolham. ,,Ik woonde altijd al naast de molen en vond het best zonde dat er weinig mee gebeurde. Toen ik de kans kreeg om mijn winkel hier te beginnen was ik dolblij!”, vertelt Esmeralda Smith. ,,Alle vintage staat hier nu uitgestald en een kopje koffie of thee is zo geschonken. En waar vind je nou een winkelruimte in een molen, met ook nog eens een geweldig uitzicht!’

Esmeralda Smith combineert in Jomilly vintage meubelen en hebbedingetjes met nieuw nostalgisch speelgoed, woonaccessoires, servies en bestek. ,,Bij het speelgoed dat ik verkoop denk ik aan mijn eigen kinderen: vinden zij het leuk én vind ik het leuk dan komt het in de winkel.”

Bloemen erbij

De naam zegt het al, bij Bloem en brocante in Hoogezand vind je naast hele mooie, aparte bloemen ook nog eens brocante. ,,De vorige eigenares had een hele grote voorraad aangelegd, daar verkopen we nu nog steeds van,”  vertelt Irene Hoogstra. ,,En we vullen dat aan met nieuwe woonitems die een brocante uitstraling hebben.” Bloemiste Anouk Achterhof en begeleidster Irene Hoogstra draaien samen met nog drie collega’s de winkel samen met cliënten van De Zijlen (mensen met een beperking). ,,Dat gaat heel goed,” volgens Irene en Anouk. ,,De cliënten doen de kassa, maken boeketten, gaan mee naar de veiling.” Al met al een hele sfeervolle winkel waar bloemen en brocante heel goed samengaan.    

Wie komende vrijdag en zaterdag op de vintage en brocante tour wil kan de ‘Wieze winkeltjes Paasroute’ volgen. Deze komt langs diverse sfeervolle winkeltjes met brocante, woondecoratie, groen/bloem decoratie en nog veel meer in de gemeente Midden Groningen.