Sientje’s dochter

Het is even zoeken naar brocante winkel ‘Sientjes dochter’. Aan het einde van een zijlaantje van de Hoofdweg in Hellum ligt tussen de bomen de winkel van Elly van Houten en haar man Wim. Om het huis scharrelen kippen en ganzen en op het erf staat al de eerste brocante. ,,We hebben het huis gekocht in 1974 en vanaf dat moment ben ik begonnen met verzamelen. Ik veranderde wel vier keer per jaar mijn interieur, zoveel spullen had ik. Toen de kinderen ouder werden besloot ik ook te gaan verkopen,” vertelt de eigenaresse. ,,En nu verander ik de winkel vier keer per jaar.”

Overal in de winkel zijn ‘hoekjes’ te vinden, op kleur. ,,Daar wordt het rustiger van.” Waar je ook kijkt in de winkel, overal zie je servies. ,,Ik ben dol op servies, en hoe gebloemder hoe beter. Daarom ga ik ook graag naar Engeland, daar vindt je dat. En dan stel ik me voor hoe daar een prachtige tafel in een landhuis mee gedekt werd.” Verder zie je in de winkel kroonluchters, keukengerei, geweien, schilderijen (,,Ik ben dol op bloemenschilderijen”) en meubels. ,,Oude kasten met laatjes vind ik ook prachtig.” Ook vanuit België, Frankrijk en Duitsland komen de mooiste spulletjes vandaan. 

,,We houden van brocante en struinen graag over markten. Meubels, decoratie en heel erg veel servies belandt op die manier in onze winkel. Stiekem is de winkel ons plekje voor onze verzamelwoede, zo kunnen we blijven reizen en inkopen zonder dat ons huis uit zijn voegen barst! 

Elly van Houten maakt ook nieuwe dingen van oud materiaal. ,,Als je eenmaal verzamelt heb je van alles veel, en dus heb ik ook een knutselkamer vol oude stoffen. Daar maak ik nu nieuwe tassen en kussens mee. Stilzitten doet ze sowieso weinig want ze organiseert ook nog een paar keer per jaar een fair. ,,In de Martinikerk bijvoorbeeld en bij de Fraeylemaborg. Daar komt van alles op af, alle leeftijden valt me op. Maar jonge mensen gaan anders met brocante om. Ze kopen dan een oude, groene, afgebladderde kast en zetten hem in een modern wit interieur. Leuk om te zien hoe zij iets heel anders plaatsen dan wij.”

Of je nou houdt van stoer, romantisch, lieflijk of shabby chic, bij ‘Sientje’s dochter’ slaag je als brocante liefhebber zeker. En de naam van de winkel? ,,Mijn moeder heette Sientje, vandaar.” 

Kijk voor meer informatie op Sientje's dochter

Facebookmail