Paddenstoelen

Bijzondere soorten

Ben je op zoek naar bijzondere paddenstoelensoorten, dan zijn er in Midden-Groningen genoeg plekken waar je kunt zoeken. In het bos bij het Zwaneveldsgat in Kolham vind je er heel wat onder de naaldbomen. 'Vliegenzwam, koraalzwam, schijnridderzwam, koningsmantel: de paddenstoelen zijn adembenemend!', vertelt boswachter Annet de Jong. Tijdens een wandeling door het sparrenbos kwam ze een enorme variëteit tegen. 'Echt mooi om te bekijken.'

Ook in de Heemtuin in Muntendam is het paddenstoelenseizoen losgebroken. Voor ecologisch beheerder Klaas Steenbergen is het genieten geblazen. ‘Je hebt hier arme grond, veel hoogteverschillen, heide en bomen en dat maakt het heel rijk aan soorten. Wat je hier veel ziet zijn symbianten, paddenstoelen die samenleven met bomen. Vliegenzwam bijvoorbeeld, van de bekende rood met witte stippen. Die leeft samen met berken en dennen. De zwam krijgt suikers van de boom, en de boom krijgt via de wortels mineralen van de paddenstoel terug. Een prachtige samenwerking!’

In de natuurtuin van NME Gorechtpark in Hoogezand vind je weer hele andere soorten paddenstoelen. Steenbergen, die ook hier werkzaam is, vertelt: ‘We hebben veel houtsnipperpaden in onze natuurtuin. Alles wat ooit geleefd heeft moet worden opgeruimd, en dat doen paddenstoelen. Op die paadjes groeien zo dertig soorten. Maar ook op stronken hout die je laat liggen groeien de mooiste soorten.’ Hij heeft nog een tip voor (jonge) onderzoekers: ‘Kijk ook eens onder een paddenstoel, met een spiegel bijvoorbeeld.’

Klaas Steenbergen

Andere goede vindplaatsen zijn het Drevenbos vlakbij Hoogezand, het bos bij Meerwijck, het Adriaan Tripbos achter Sappemeer en de Baggerputten in Slochteren en Westerbroek. De baggerputten zijn rijk aan bijzondere paddenstoelen, zoals wasplaten, toverchampignons, plooirokjes en rode kelkzwammen.

Paddenstoelenroute

Altijd al iets meer willen weten over paddenstoelen? Ga dan op zondag 18 oktober aan de wandel in het park van de Fraeylemaborg. Vanaf 11.30 tot 16.00 uur is daar een mooie route uitgezet langs een grote variatie aan soorten, kleuren en vormen. In het uitgestrekte park achter de Fraeylemaborg vind je bijzondere bomen en zeldzame planten, maar in de herfst spelen de paddenstoelen de hoofdrol. Gemiddeld zijn er meer dan honderd soorten in dit Slochterbos. Het wordt een stevige herfstwandeling, want het park is ruim twintig hectare groot!

De Kabouterroute heeft eigen wegwijzerbordjes en laat kinderen kennis maken met kabouters die tijdelijk in het park wonen. Zo ontdekken ze leuke wetenswaardigheden over kabouters in een kleiner - voor hen te overzien - deel van het park.

Paddenstoelen fotograferen

Vanuit welk standpunt krijg je een paddenstoel het mooist in beeld? Fotograaf Wilco van der Laan uit Slochteren weet er alles van, want hij fotografeert regelmatig de meest bijzondere exemplaren. Op 10 en 24 oktober geeft hij een fotografie-excursie in het Slochterbos bij de Fraeylemaborg, met bijzondere aandacht voor de paddenstoelen die hier groeien en het fantastische boslandschap.

De workshop is bedoeld voor amateurfotografen die nog weinig ervaring hebben en graag iets bijleren. Het is een laagdrempelige workshop, waar voornamelijk wordt gekeken naar creativiteit en basis-instellingen. Voor de rest is het lekker aan de slag. Liefhebbers kunnen zich aanmelden via publiek@marketingmiddengroningen.nl .

Facebookmail