Retro en vintage in Kolham

De Entreprise in Kolham zie je al vanaf de snelweg liggen. Regelmatig zijn er molenaars bezig om dit monument in bedrijf te houden. Onderin de molen houdt Esmeralda Smith Jomilly draaiende.’ Haar winkel staat vol met kleurige en retro woonaccessoires. Nieuwe kussens, kandelaars, en servies maar ook vintage meubels, oude blikken en landkaarten. ,,Deze winkel laat zien waar ik allemaal van hou. Sowieso van kleur, de kerstdecoratie heeft bijvoorbeeld alle kleuren van de regenboog. Maar ik vind het ook belangrijk om zoveel mogelijk eerlijke merken te verkopen, die respect hebben voor arbeidsomstandigheden en het milieu. De prachtige kussens van Embarro bijvoorbeeld, lampen van Kitchens Trend en servies van Rice. Alles wat hier te koop is, is nét even anders dan wat je in ‘gewone’ winkels koopt. Hier kun je terecht voor unieke exemplaren, een eyecatcher die je hele interieur opvrolijkt.”

Dat Jomilly in de Entreprise is gevestigd, is geen toeval. ,,Ik ben opgegroeid in het huis hiernaast. Mijn ouders hadden daar een café. Mijn hele jeugd heb ik tegen deze molen aangekeken. Als je op vakantie was geweest deed je een wedstrijdje: wie ziet het eerst de molen, want dan was je thuis. Wij hebben het huis aan de andere kant van de molen gekocht. De molen was toen net deels afgebrand. Nadat hij helemaal gerestaureerd was en weer kon draaien zag ik in dat dit de perfecte plek voor mijn winkel is. Zo hebben mensen plezier van de molen als de molenaar er is en ook op andere dagen.”

Na een geslaagde zomer waarin het terras van Jomilly druk bezocht werd door wandelaars en fietsers vanuit ’t Roegwold, is het nu vooral tijd voor de winkel en de webshop. ,,Dit is voor veel mensen hét moment om het huis gezellig te maken. Je merkt het dit jaar meer dan anders, iedereen is vaker thuis. Met de kerst zullen we ook vaker thuis blijven dan anders, dus dan wil je het daar extra gezellig maken. Ik heb dit jaar dan ook groots uitgepakt met de kerstversiering. Het kan niet gek genoeg wat mij betreft: een retro tv als kerstbal, pauwen, een Chinees gelukskatje in de boom, kleurige taartpunten, discoballen. Allemaal losse, unieke exemplaren. Binnenkort krijg ik nog een topper binnen, kerstdecoratie van Vondels Amsterdam met het Meisje met de parel erop of Bloesem van Van Gogh. Ik ben benieuwd hoe het gaat lopen, vorig jaar waren zulke bijzondere kerstitems in no time uitverkocht.”

Facebookmail