Ontdek Midden-Groningen met Suzanne Haks

In de rubriek Ontdek Midden-Groningen vandaag Suzanne Haks van Suzanne’s Handwerk Shop in winkelcentrum De Hooge Meeren in Hoogezand.

,,Voor mensen die van handwerken houden is het hier een soort snoepwinkel. ‘Wat een kleuren!’ roepen mensen die hier voor het eerst komen vaak. Ik verkoop heel veel soorten wol, fournituren, breipennen, maar ook brei- en haakboeken met patronen erin. Vaak hebben mensen nog wel wol liggen, maar geen idee wat ze er van willen maken, dan komen ze hier voor een mooi patroon.”

Houd je zelf ook van handwerken?

,,Haken en breien vind ik heel erg leuk, ik ontdek steeds weer iets nieuws. Met deze winkel heb ik dan ook echt van mijn hobby mijn beroep gemaakt. Maar doordat het zo druk is in de winkel kom ik zelf bijna niet aan mijn hobby toe. Gelukkig kan ik hierdoor klanten wel goed helpen. Soms zijn patronen best ingewikkeld en dan vragen ze mij om raad. Of ze beginnen net met handwerken en zijn bang om het fout te doen, dan kijk ik even mee en geef tips.”

Is handwerken nog populair?

,,Ik heb zelfs het idee dat het nog steeds aan het groeien is. Wat ik veel zie is dat twintigers en dertigers die het zelf niet op school geleerd hebben alsnog willen leren breien of haken. Ze zien dan bij een vriendin een mooie sjaal of een leuke knuffel, en dat iemand dat dan zelf gemaakt heeft maakt het extra leuk. Dan willen ze het zelf ook kunnen. Handwerken is echt aanstekelijk.

Er zijn ook steeds meer mannen die breien. Laatst kwam hier een echtpaar in de winkel en de vrouw wilde sokken breien. Ze kocht van alles twee. Pas bij hun volgende bezoek vertelden ze dat ze samen breien. Zij had hem leren breien en met zijn technische inzicht hielp hij haar bij de moeilijkere patronen.”

De workshops in de winkel zijn ook erg geliefd, hoe komt dat?

,,Mensen komen van heinde en verre voor de handwerkworkshops. Dat komt omdat degenen die de workshops geven heel bekend zijn in brei- en haakland. Pollevie bijvoorbeeld, die leert je dan hoe je een prachtige omslagdoek kunt haken. Bij elke workshop leer je weer een andere techniek zoals bloemetjes borduren of entrelac breien en de sfeer is altijd goed. Je kunt rustig in je eentje komen want je vindt hier gelijk aansluiting, we hebben tenslotte allemaal dezelfde hobby!”

Op zaterdag 11 januari presenteert Joke ter Veldhuis haar boek ‘Dekens en zo’ bij Suzanne’s Handwerk Shop.

Facebookmail