Een wereldberoemd orgel

Ontdek Midden-Groningen

Ontdek Midden-Groningen, vandaag met Peter Westerbrink, organist van het Schnitger orgel in Noordbroek.

,,Niet iedereen weet dit maar het orgel van de kerk in Noordbroek is wereldberoemd. Speciaal voor dit orgel komen Amerikanen, Canadezen, Italianen en mensen uit Hongkong hier naar toe. Ik geef muziekstudenten van over de hele wereld hier in kleine groepen les op het orgel en die zijn zielsgelukkig dat ze erop morgen spelen. Amerikanen en Chinezen weten hier in Groningen sowieso niet wat ze meemaken. We hebben namelijk de hoogste orgeldichtheid van de hele wereld. Je rijdt twee dorpen verder en dan heb je wéér een prachtexemplaar.”

Wat maakt dit orgel zo bijzonder?

,,Het is gebouwd door Arp Schnitger, een orgelbouwer die in alle boekjes staat als een van de beste van de wereld. En het orgel is heel lang niet gerestaureerd, er is niet mee ‘gerommeld’, dus het heeft nog de klank van vroeger. Als je Bach wilt spelen klinkt het pas echt goed op zo’n oud orgel.

Bij veel kerkorgels zie je allerlei tierelantijntjes, engeltjes en ingewikkeld houtsnijwerk. Dat heeft dit orgel niet. Het heeft een soort eerlijkheid in de klank en zo ziet het er ook uit, het is functioneel. Een soort boerenorgel eigenlijk, maar het klinkt prachtig.”

Wat is de kerk in Noordbroek voor kerk?

,, Er hangt een hele fijne sfeer in deze kerk. Het goede gevoel dat sommige kerken je kunnen geven, dat heeft de ene wel en de andere niet, en de kerk in Noordbroek heeft dat. Het heeft prachtige schilderingen, de gewelven zijn van voor tot achter beschilderd met het bijbelverhaal.

Er is een prachtige akoestiek, ik geef hier dan ook graag concerten zoals het Nieuwjaarsconcert op Nieuwjaarsdag. Dan speel ik Bach en kan iedereen een beetje mijmeren over het jaar dat achter ons ligt en alle nieuwe plannen. En na afloop drinken we glühwein en zijn er oliebollen en rolletjes. Het is een traditie geworden die ik niet meer zou willen missen.”

De kerk in Noordbroek is altijd open voor publiek. Op 1 januari om 15:30 speelt Peter Westerbrink het Nieuwjaarsconcert.

Facebookmail