Winterwelvaart op historische plek

Met een ruk aan de scheepsbel opende burgemeester Adriaan Hoogendoorn 'Winterwelvaart' bij de Historische Scheepswerf in Sappemeer. ,,De historie van de scheepsbouw en de scheepvaart is onlosmakelijk verbonden met de historie van Hoogezand en Sappemeer. Het is heel goed om die geschiedenis levend te houden want tenslotte zegt wie wij waren heel erg veel over wie wij nu zijn. Het is prachtig dat deze plek, de Historische Scheepswerf Wolthuis, bewaard is gebleven en dat hier nu dit evenement wordt georganiseerd."

Wat volgde was een zeer geslaagde tweede editie van Winterwelvaart op locatie. Aankomend weekend vindt het grote Winterwelvaart plaats in de stad maar afgelopen weekend waren er in Sappemeer en Zoutkamp al de nodige nautische feestelijkheden. In de haven van Sappemeer lagen verschillende historische schepen zoals de Vertrouwen, de Emma en de Trouwe Hulp. Bezoekers mochten aan boord en er werden spannende verhalen verteld. De Familietrouw van het Veenkoloniaal Museum moest helaas verstek laten gaan vanwege een kapotte brug.

Binnen was het dringen tussen de tientallen kraampjes in de hal van de werf. Modelschepen, kleine stoommachientjes, de schaatsen van het Schaatsmuseum en geschilderde zeegezichten stonden te pronken tussen de oude machines. Kinderen konden stoombootjes bouwen en volwassenen een flinke slag op het ijzer geven bij het smidsvuur. De organisatie is zeer tevreden over de opkomst.

Facebookmail