Kerk Noordbroek

De 14e eeuwse kruiskerk met losstaande toren in Noordbroek is het hoogtepunt van de late romanogotiek in Groningen. De indeling en bewerking van de muren en het siermetselwerk in de bovenzone is laatromaans, terwijl de hoge muren en spitsboogvensters naar de gotiek neigen. Het exterieur is in de loop van de eeuwen nauwelijks veranderd. In de losstaande toren, een vlakopgaand gebouw van twee verdiepingen gedekt door een zadeldak, bevindt zich een klok uit 1943. Dit is een vervanging van de klok uit 1817, die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers werd geroofd.

Blikvangers in het interieur van de kerk zijn de rijkversierde preekstoel, het Schnitgerorgel en de muur- en gewelfschilderingen, waarschijnlijk aangebracht in drie verschillende perioden. Twee katholieke elementen zijn nog aanwezig in de vorm van een sacramentsnis en een piscina. Het Arp Schnitgerorgel werd in 1696 geplaatst en onderging diverse malen ingrijpende verbouwingen.

De kerk is het hele jaar door dagelijks open tussen 10.00 en 16.00 uur. Wil je even sfeer proeven, rondkijken of een praatje maken dan ben je van harte welkom. Tijdens het Rondje Midden-Groningen (iedere tweede zaterdag van de maand, van april t/m oktober) is de kerk open van 11.00 tot 17.00 uur.

Meer informatie vind je op Kerk Noordbroek.

Een wereldberoemd orgel

Wist je dat in de kerk van Noordbroek een wereldberoemd orgel staat? Kijk hier voor het interview met organist Peter Westerbrink.

Graftrommels

Op de 'beun' staan circa vijftien graftrommels, deels gerestaureerd en deels in oorspronkelijke staat. Verspreid over de hele provincie Groningen zijn er maar een kleine honderd te vinden op kerkhoven en begraafplaatsen, vaak in zeer slechte staat. Grafkransen werden in de 19e en begin 20e eeuw door de onderste klassen in de maatschappij thuis gemaakt. Later werden de vergankelijke metalen grafkransen vervangen door glazen kralen producten waarmee naast grafkransen ook schelkoorden en kunstwerken werden gemaakt. Voorbeelden van glaskralenwerk afkomstig uit de Elzas zijn onderdeel van de expositie.

Daarnaast is in de kerk 'Noordbroek aan zee' . Deze permanente expositie toont de invloed van het water op noordoost Groningen en in het bijzonder het gebied rond Noordbroek.

Facebookmail