Ontdek Midden-Groningen met Marc Bakker

Ontdek Midden-Groningen, met vandaag Marc Bakker, secretaris en oprichter van het Brandweermuseum in Sappemeer.

Hoe is het Brandweermuseum in Sappemeer terechtgekomen?

Ik ben vrijwilliger bij de brandweer van Hoogezand en in 2006 kregen we daar een oude brandweerwagen.  Die hebben we helemaal gerestaureerd en van daaruit ontstond het idee voor een museum. Inmiddels bestaan we tien jaar en hebben we veertien brandweerwagens, tien motorspuiten en een paar handpompen. De oudste komt uit de 19e eeuw. Alle brandweerwagens komen uit het Noorden, dus ze hebben echt hier in de buurt gereden. En we restaureren ze zo dat de meeste het weer goed doen.

Wat is er zo mooi aan oude brandweerwagens?

De oude modellen vind ik veel mooier dan die van nu. De vormen zijn ronder en er werd hout, messing en koper gebruikt. En een brandweerwagen heeft een geschiedenis. Ik heb zelf thuis ook een brandweer oldtimer en rij in een oud Dafje. Ik heb nou eenmaal meer met dat oude dan met het nieuwe spul.

Jullie doen zaterdag mee aan Rondje Midden-Groningen. Welke andere deelnemers zijn volgens jou ook de moeite waard?

Het Nationaal Bus Museum in Hoogezand vind ik een aanrader. Een groot museum, heel divers en met een mooie opstelling van oude bussen uit heel Nederland.

De Historische Scheepswerf Wolthuis hier vlakbij in Sappemeer is ook erg mooi. Het ziet er uit alsof het net verlaten is en de werklui ieder moment terug kunnen komen. Je ziet al die gereedschappen en machines van vroeger. De techniek van toen zoals het walsen van plaatwerk was toch wel even wat anders dan hoe het nu gaat.

Aanstaande zaterdag kun je het Brandweermuseum, het Nationaal Bus Museum, de Historische Scheepswerf Wolthuis en vele andere bijzondere plekken bezoeken tijdens Rondje Midden-Groningen. Op 7 september is het feest. Dan viert het Brandweermuseum zijn tienjarig bestaan.

Voor meer informatie kijk je op Brandweermuseum.

Facebookmail