Ontdek Midden-Groningen met journalist Louis van Kelckhoven

Woon je zelf ook in Midden-Groningen?

,,Nee, al denken mensen dat vaak wel. Ik woon net over de grens in Drenthe, maar ben hier zo vaak te vinden dat men vaak denkt dat ik in Hoogezand woon. Ik ben een journalist van de oude stempel en doe mijn boodschappen in mijn werkgebied, ook omdat ik wil horen en zien wat er op straat speelt. Ik drink geregeld een kopje koffie bij de mensen thuis om mijn netwerk te onderhouden.”

Wat is jouw favoriete plek in Midden-Groningen?

,,De Kropswolderbuitenpolder, een groot natuurgebied vlakbij bij het Zuidlaardermeer. Ik ga daar graag vogels kijken. Het is een waterbergingsgebied, en eigenlijk kun je hier zien hoe Midden-Groningen er vroeger uit moet hebben gezien. Een soort ‘wetlands’, moeraspolders waar heel veel vogels op af komen. Natuurgebied Tussen de Venen bij Muntendam is ook zo’n bijzondere plek waar je een soort oernatuur ziet.”

Stel, je neemt toeristen mee naar Midden-Groningen, wat zou je ze dan laten zien?

,,Dat zijn de dorpen Borgercompagnie, Tripscompagnie en Kiel-Windeweer. Hier zijn de veenkoloniale structuren nog intact. Je ziet de kanalen, de ‘wieken en monden’, waar de turfschepen overheen voeren. Ik ben wel iemand die zich graag voorstelt hoe het was voordat wij hier waren, en dat zijn de plekken waar je dat nog kunt zien. Op weg naar huis kom ik altijd langs de Wildervanksterweg en kun je vanaf de brug over het hele kanaal dat door Kielwindeweer loopt kijken. Dat zijn voor mij de plaatjes die er toe doen.”

Foto: Bert Daems
Facebookmail