Ontdek Midden-Groningen met Co van Rooijen

Ontdek Midden-Groningen, vandaag met Co van Rooijen, voorzitter van de Fraeylema Koetsentocht die afgelopen zaterdag werd verreden.

Normaal gesproken staan jullie met alle koetsen stil voor de Fraeylemaborg. Deze keer kon dat niet, hoe kwam dat?

,,Vanwege de warmte zijn we eerder begonnen, dat was beter voor de paarden. Maar hierdoor konden we niet op het borgterrein terecht, omdat daar op dat tijdstip nog een trouwerij gaande was.”

Wat vind u de mooiste plek in de gemeente Midden-Groningen?

,,Dat is de Fraeylemaborg, die heeft me altijd al aangesproken. Vroeger gold de borg als een beetje elitair. De laatste bewoners waren de familie Thomassen à Thuessink van der Hoop van Slochteren met ‘de freule’. De gewone man had in die tijd het gevoel ‘daar hoor ik niet bij’. Dat is nu helemaal anders. Er zijn heel veel activiteiten op het landgoed waar duizenden mensen op af komen: kunstmarkten, voorjaarsfairs, hele veldslagen die worden nagespeeld. De scouting zit op het landgoed, er is een restaurant en er worden exposities gehouden. Het achtergelegen bos is prachtig en in ieder seizoen weer anders met in het voorjaar de stinzenplanten en in het najaar de vele paddenstoelen. Van de follies op het landgoed mag je vinden wat je wil (niet iedereen vind het passend, red.), maar ze trekken weer een andere categorie mensen naar Slochteren. En ook van binnen is de borg zeer de moeite waard. Het is geweldig hoe ze laten zien hoe de mensen hier vroeger woonden. En dat is het mooie, je hoeft niet ver te rijden om iets moois te zien, je kunt gewoon naar de Fraeylemaborg.  

Door alles wat ze organiseren is de Fraeylemaborg nu veel meer van het publiek geworden, en dat is goed. Want er mag dan wel een slotgracht om de borg heen liggen, er moet wel een goede brug zijn zeg ik altijd. En die is er nu.”