Meedoen aan cultuur

Het nieuwe culturele seizoen is weer begonnen, en wat is er nu leuker dan zelf actief meedoen aan cultuur!

Uit volle borst

Met ruim twintig koren in Midden-Groningen is er altijd wel eentje in de buurt. In Zalencentrum Brandpunt in Hoogezand oefent iedere woensdagavond Piratenkoor Voorwaarts Voorwaarts. ,,We zingen Nederlandse en Engelse zeemansliederen,” vertelt secretaris en enthousiast lid Hans de Koning. ,,Ter verhoging van de sfeer bij onze optredens in bejaardenhuizen zetten we ook populaire oud Hollandse nummers zoals ‘Bij ons in de Jordaan’ op het repertoire. Bij onze optredens hebben we allemaal piratenkleding aan, erg leuk om daarin op te treden.” Het zingen bij Voorwaarts Voorwaarts bevalt Hans de Koning goed. ,,Ik wilde dat ik twintig jaar eerder lid geworden was. Het is heel gezellig met een leuke nazit erbij, en het zingen maakt je blij, iedere keer weer. Geïnteresseerden zijn van harte welkom om op woensdagavond te kijken of mee te doen. ,,Wel alleen heren, we hebben er geen dames bij.”

Voorwaarts, voorwaarts - foto Stella Dekker

Atelier Lydia Jonkman

,,Mensen vinden het leuk, leerzaam en ontspannend. Even een creatieve middag voor jezelf!” Bij de workshops van kunstenares Lydia Jonkman leer je de fijne kneepjes van het schildersvak. Ze staat bekend om haar vrolijke, kleurrijke schilderijen van het mooie Groninger land, dieren en bloemen. In het najaar geeft ze inspirerende teken- en schilderlessen in haar atelier in Siddeburen, voor zowel kinderen als volwassenen. Plezier staat hierbij voorop. ,,Voor wie wil dat er eens iemand meekijkt, of gewoon zin heeft om iets leuks te maken en met je handen bezig te zijn.”

Atelier Lydia Jonkman - foto Emily Rosalia
Muziekschool De Notenboom

Iedereen kan terecht bij De Notenboom

Muziek maken geeft veel plezier en ontspant. Kinderen en volwassenen met een fysieke of geestelijke handicap zijn bij muziekschool De Notenboom in Sappemeer van harte welkom en krijgen aangepaste muzieklessen. ,,We hebben een speciale methode waarbij we echt aansluiten op wat iemand nodig heeft,” vertelt Jacintha Porrenga. ,, Op een speelse manier, met kleuren, woorden en ritmes, gaan we aan de slag met een instrument of met zangles. Kinderen met autisme leren soms beter met behulp van plaatjes of video’s. Alex (foto) heeft ADHD en autisme. Vertrouwen en regelmaat is heel belangrijk voor hem, en dat krijgt hij hier.”

Meedoen met De Makers

In de kunstwerkplaats van Kielzog kun je allerlei beeldende, theater- en danscursussen volgen. Tijdens de Ontdekdagen kan jong en oud deze week cursussen uitproberen. Voor jongeren is er iets nieuws: De Makers. ,, Jongeren krijgen een eigen ruimte in de Kunstwerkplaats en mogen die zelf inrichten,” vertelt Jos Boerjan van Kielzog. Ze kunnen twee keer in de week binnen komen lopen, en zelf kiezen wat ze gaan doen. Ze mogen kleien, tekenen of schilderen, er is een green screen, ze kunnen een theaterproject doen. Op dinsdagmiddag is een coach aanwezig gericht op multimediatechnieken en beeldende kunst. De vrijdag is meer voor de podiumkunsten, dus theater, zang en dans. Ik zeg altijd: kom eerst maar kijken of je het leuk vindt, zo ja, dan kun je lid worden van De Makers of je inschrijven voor een cursus.”

Kunstwerkplaats - foto Wilco van der Laan
Facebookmail