“Hier hoor je alleen vogels”

Groningen is vier bijzondere kunstwerken rijker met een gemeenschappelijke naam: De Vogelluisteraar. In natuurgebieden ’t Roegwold en De Baggerputten bij Slochteren staan robuuste bouwwerken van hout en staal, bedoeld om op te zitten en naar de geluiden van de natuur te luisteren. Bedenker is Marc van Vliet, die vaker kunst in de natuur maakt zoals ‘De Streken’ op Terschelling en ‘Sterrenzijl’ bij Noordpolderzijl.

Marc van Vliet: “Ik woon direct naast ’t Roegwold, dus ik sprong een gat in de lucht toen ik deze opdracht kreeg. Ik werd gevraagd om vogelluisterplekken te maken die passen bij hun omgeving. De vier locaties zijn heel verschillend. Eentje ligt bijvoorbeeld in Tetjehorn aan het Schildmeer; daar hoor je aan de ene kant watervogels en aan de andere kant de zang van vogels in het riet. Daarom heb ik op die plek een luisterobject gemaakt naar beide kanten gericht is. Bij Woudbloem wandelen vaak gezinnen, daar staat juist een De Vogelluisteraar voor groot en klein.”

De vier Vogelluisteraars staan op de kaart van 't Roege Pad.

Foto's: Wilco van der Laan

't Roege Pad

De Vogelluisteraars horen bij ’t Roege Pad, een nieuwe wandeling die bestaat uit vier middellange afstand routes over grotendeels onverharde paden. Iedere route heeft een eigen karakter wat betreft landschap en uitstraling en andere vogels. Juist om die diversiteit aan vogels het beste te horen, is het ontwerp van elke De Vogelluisteraar anders. Van Vliet: “Het belangrijkste vind ik dat ze uitnodigen om te zitten en te luisteren. Zonder telefoon, zonder QR-codes, een plek om even tot rust te komen en je helemaal te richten op je omgeving.” De plekken waar De Vogelluisteraars staan liggen ver genoeg van de bewoonde wereld, dus je hebt weinig last van storende geluiden. “Hier hoor je alleen vogels.”

Facebookmail