’t Roege Pad (22,1 + 18,8 + 22,3 + 22,9 km)

Vier prachtige wandelroutes door natuurgebied 't Roegwold in de gemeente Midden-Groningen vormen samen 't Roege Pad. Elke route onthult de diversiteit van het landschap, met zijn moerassen, rietvelden en vogelrijkdom. Langer of juist korter wandelen kan prima. Koppel meerdere routes aan elkaar of splitst een route in tweeën. Of voeg een Roeg Rondje toe, dat soms als verbinding tussen gebieden fungeert.

Al wandelend word je omgeven door de geluiden van de natuur, die je nog eens extra goed hoort in De Vogelluisteraar. Natuur wisselt af met kleine dorpen, gezellige horeca en eeuwenoud erfgoed. Hier ervaar je rust en de gemoedelijkheid van het platteland. Alle ruimte voor jezelf.

Waterhoenroute

  • Afstand: 22,1 km
  • Soort route: wandelroute
  • Startpunt: parkeerplaats Slochterhaven (Noorderweg in Slochteren)
  • Pauzetips: MFC De Houtstek, Plus Spithoff, Rustpunt Slochteren, Minicamping 't Hofje, Restaurant De Stenen Boog, Restaurant De Boerderij
  • Wandelknooppunten: 93 – 34 – 35 – 10 – 7 – 51 – 52 – 5 – 6 – 80 – 55 – 11
  • Liever de route (ook) op papier? Download de Routeomschrijving Waterhoenroute

De Waterhoenroute verbindt het onderste puntje van ’t Roegwold met het historische hart van Slochteren. Van de vier routes van ’t Roege Pad valt bij de Waterhoenroute onderweg het meeste erfgoed te bewonderen zoals in Slochteren de Fraeylemaborg en de molens aan de Groenedijk en de Juffertoren in Schildwolde met zijn unieke gemetselde spits. Ook wat betreft natuur is er veel moois te ontdekken, zoals De Baggerputten waar veel bijzondere planten en dieren te vinden zijn en Groote Wijk.

IJsvogelroute

  • Afstand: 18,8 km
  • Soort route: wandelroute
  • Startpunt: parkeerplaats Westerpolder (Uiterdijk in Kolham)
  • Pauzetips: Camping Hof van Kolham / Ecomotion, JoMilly, speeltuin Woudbloem, Marine Service Woudbloem
  • Wandelknooppunten: 2 – 47 – 50 – 52 – 53 – 54 – 55 – 53 – 52 – 50 – 46 – 88 – 2
  • Liever de route (ook) op papier? Download de Routeomschrijving IJsvogelroute

De IJsvogelroute is het onderste deel van ’t Roegwold. Van de vier routes van ’t Roege Pad is bij de IJsvogelroute zowel wat betreft geschiedenis van het gebied als natuur veel moois te ontdekken. Zoals ijsvogels in laag over water hangende takken bij Zwaneveldsgat. Ook als je deze blauwe ‘flits’ nergens weet te vinden zijn er tal van vogels die je tijdens je wandeling door de Westerpolder ziet en hoort. En anders wel de fotogenieke Hereford runderen die het gebied onderhouden. Wandel door het schilderachtige Ae’s Woudbloem. Hier stroomt de Slochter Ae, een oud riviertje dat samen met de Scharmer Ae in het oude stroomdal van de Fivel ligt.

Roerdomproute

  • Afstand: 22,3 km
  • Soort route: wandelroute
  • Startpunt: parkeerplaats Damsterweg (naast Afwateringskanaal van Duurswold in Steendam)
  • Pauzetips: Beachclub Schildmeer, Kaap Steendam, Kultuureiland Damsterplas
  • Wandelknooppunten: 3 – 27 – 24 – (richting 30) – 28 – 62 – 66 – 3
  • Liever de route (ook) op papier? Download de Routeomschrijving Roerdomproute

Bij de Roerdomproute wandel je om het bovenste deel van 't Roegwold heen, het Schildmeer. Onderweg kom je door deelgebied Tetjehorn. Dit grootste rietmoeras van Groningen huisvest een veelvoud aan vogels, waaronder roerdomp, baardmannetje en porseleinhoen. De bruine kiekendief voelt zich in het rietmoeras thuis en zo nu en dan wordt hier zelfs de imposante zeearend gezien! De route eindigt bij het gezellige terras van Kaap Steendam, waarvandaan je een geweldig uitzicht hebt over het meer.

Graspieperroute

  • Afstand: 22,9 km
  • Soort route: wandelroute
  • Startpunt: parkeerplaats Jufferweg (naast Juffertoren en Protestantse kerk in Schildwolde)
  • Pauzetips: Kunst- en Cultuurhuis De Ent, Natuurkampeerterrein en rustpunt Wildemansheerd, Plus Spithoff
  • Wandelknooppunten: 35 – 37 – 22 – 23 – 24 – (richting 30) – 40 – 41 – 33 – 39 – 38 – 23 – 22 – 25 – 26 – 21

Bij de Graspieperroute wandel je door het vogelwalhalla van 't Roegwold, het Dannemeer. Hier vind je ook het Knuppelpad, een smal vlonderpad waarbij je over het water lijkt te lopen. Vanaf het bankje in het midden kun je volop genieten van het natuurschoon om je heen. Een tweede vlonderpad leidt je door het drassige deel van Haansvaart. Dit gebied is speciaal ingericht om weidevogels een thuis te bieden. Ook op de akkers en landerijen langs de route tref je veel vogels. Zo zijn de Heerenhuisweg en, iets minder, de Roegeweg een echte hotspot voor vogelaars. In Hellum en Schildwolde tref je verschillende monumentale panden, soms nog omringd door klassieke Groningse slingertuinen.

Praktisch

Denk aan:

  • Hoog / waterdicht schoeisel: het grootste deel van 't Roegwold is veengrond. Daardoor kan het (heel) drassig zijn, zeker in natte periodes. Daarnaast gaat de route soms langs (dichte) bramenstruiken en brandnetels
  • Voorzieningen: let op openingstijden en aanwezigheid toilet. Een enkeling is vrijwel altijd open, sommigen alleen op bepaalde dagen en tijden en soms is er ... helemaal niks. Zorg er dus zelf voor dat je voldoende drinken en eten bij je hebt
  • Beschutting: sommige routes hebben nauwelijks schaduwplekken. Zorg er dus zelf voor dat je een pet, hoed of iets dergelijks hebt
  • Verrekijker: om vogels en andere dieren verder weg te bekijken
  • Honden altijd aan de lijn: kunnen ongemerkt ziektes op dieren overbrengen. Vooral neospora is gevaarlijk. Neospora is een bacterie die honden bij zich dragen. De bacterie is extreem besmettelijk voor met name runderen met zeer hoge aantallen doodgeboren dieren als gevolg
  • Neem de tijd om te kijken, te luisteren naar alle natuurgeluiden en vooral te genieten van de flora en fauna in 't Roegwold

De Vogelluisteraar

Voor elk van de vier routes heeft kunstenaar Marc van Vliet De Vogelluisteraar gemaakt, een combinatie van rustiek zitten, natuurlijke geluidsversterking en kunstobject. De Vogelluisteraar is dé ideale plek om de geluiden uit de omliggende natuur nog beter te horen, in het bijzonder van de vogels. In het algemeen geldt dat rondom de broedtijd vogels meer geluid maken. Daarom hoor je in de lente veel meer vogels dan bijvoorbeeld in de zomer of de koudere maanden. Desondanks is er altijd wel iets te horen en te zien.

Elke route heeft vogels die vooral kenmerkend zijn voor dat specifieke deel van 't Roege Pad. Zo komen aan de Waterhoenroute onder andere voor de goudvink, meerkoet, tjiftjaf, tuinfluiter, ijsvogel, waterhoen, wilde eend en zwartkop. In het voorjaar en begin zomer is de IJsvogelroute het terrein van kleine karekiet, koekoek, nachtegaal, spotvogel en wielewaal, terwijl in de koudere maanden hier ook blauwe reiger, koperwiek en kramsvogel zijn. Naamgever de ijsvogel verblijft het gehele jaar in dit deel van 't Roegwold. Aan de Roerdomproute komt van maart t/m juli baardman, rietzanger, roerdomp en snor voor. In de winter zijn er verschillende soorten ganzen en doortrekkers als bosruiter, groenpootruiter, grote zilverreiger en heel soms de zwarte ruiter. Bij de Graspieperroute hoor je in de lente en zomer akker- en graslandvogels zoals gele kwikstaart, grasmus, graspieper, kwartel, roodborsttapuit en veldleeuwerik. In de winter zitten hier vooral ganzen zoals brandgan, kolgans en rietgans.

Op elke De Vogelluisteraar zijn enkele van deze vogels afgebeeld. Bovendien staat De Vogelluisteraar op een bijzondere plek, ver weg van verkeersdrukte. Dus neem plaats op De Vogelluisteraar, luister en kijk om je heen. Wie weet zie je dan eens een vogel dichterbij hippen dan ooit tevoren.

Verkooppunten stempelkaarten

De stempelkaart is voor € 5 (eventueel aangevuld met verzendkosten) te koop bij:

Inleverpunten volle stempelkaart

Bij inlevering van een volle stempelkaart krijg je een speciaal voor de wandelroute gemaakt vogelspeldje, voor elk van de vier routes een bijpassend speldje. De volle stempelkaarten zijn in te leveren bij dezelfde organisaties waar de stempelkaarten te koop zijn.

Facebookmail