Historische werkpaarden tijdens Rondje Midden-Groningen

Historische 'werkpaarden' openen hun deuren tijdens Rondje Midden-Groningen op zaterdag 11 en zondag 12 mei 2024. Het zijn de werkpaarden van onze polders en velden: molens. Al eeuwenlang bepalen ze het aanzicht van Nederland en zorgen voor onder meer droge voeten en meel om mee te bakken. In het weekend van 11 en 12 mei 2024 openen polder- en korenmolens hun deuren tijdens Rondje Midden-Groningen en bij een goede wind wordt er natuurlijk gedraaid.

Een goed voorbeeld van poldermolens zijn de drie molens aan de Groenedijk in Slochteren of de Noordermolen in Noordbroek. Ze zorgen ervoor dat overtollig water naar kanalen en rivieren gaat, waardoor het land beter begaanbaar is.

Korenmolens zoals de Entreprise in Kolham en Stel’s Meul’n in Harkstede maalden het graan, wat meel opleverde voor bijvoorbeeld brood en pannenkoeken. De enige molen die nog steeds in gebruik is, is de Windlust in Overschild. Hier maalt de molenaar als vanouds granen tot diervoer. De fietsroute Ode aan de molen komt langs al deze mooie molens.

Foto: MSMOG

Rondje Midden-Groningen

Tijdens Rondje Midden-Groningen, elk tweede weekend van de maand, openen allerlei culturele- en erfgoedorganisaties hun deuren. Behalve molens doen ook ateliers, galeries, kerken en musea mee. Ook verschillende horecagelegenheden zijn open. Dus stap op de fiets, in de auto of trek je wandelschoenen aan en ontdek op eigen gelegenheid cultuur. Een overzicht van alle deelnemers en hun openingstijden vind je op Rondje Midden-Groningen.

Foto: Vincent Mathlener. Startfoto: Wilco van der Laan
Facebookmail