Onthulling wandelroute ‘In de voetsporen van Aletta Jacobs’

Stripkunstenaar Barbara Stok, een leerling van het dr. Aletta Jacobs College deelschool praktijkonderwijs, kinderburgemeester Lieke Kruijer en burgemeester Adriaan Hoogendoorn hebben op 10 mei 2023 de wandelroute ‘In de voetsporen van Aletta Jacobs’ officieel geopend met het doorknippen van een lint bij het tijdelijke Aletta Jacobs pand.

Zowel Barbara Stok als burgemeester Hoogendoorn noemden de belangrijke voorbeeldrol die Aletta Jacobs had voor vrouwen en meisjes. Tegenwoordig kunnen zij elke school bezoeken die zij willen, een beroep uitoefenen, kiezen en gekozen worden, mede dankzij Aletta Jacobs. Burgemeester Hoogendoorn legde bovendien een link tussen de joodse achtergrond van Aletta Jacobs, haar vader was een joodse arts, en de Tweede Wereldoorlog. Waar de gemeenten die nu Midden-Groningen vormen voor de oorlog een bloeiende Joodse gemeenschap hadden, waren er na 1945 nog maar enkele tientallen overlevenden.

foto: Wilco van der Laan Fotografie
foto: Wilco van der Laan Fotografie

Wandelroute door Sappemeer

‘In de voetsporen van Aletta Jacobs’ is een wandelroute door Sappemeer, het dorp waar Aletta Jacobs is geboren en getogen. De route is ontwikkeld door Ontdek Midden-Groningen om deze heldin van de Veenkoloniën te eren en is te vinden op In de voetsporen van Aletta Jacobs. Ook zijn routeboekjes verkrijgbaar bij Bruna Hoogezand, Fraeylemaborg, Historische Scheepswerf Wolthuis, Hotel Restaurant Faber, Lak of Smak, Mitra Drankcentrum Vogel en Nationaal Bus Museum.

foto: Visser Vastgoed
Facebookmail