Aletta Jacobswandeling met gids

De beroemde feministe, vrouwenarts en eerste vrouwelijke studente Aletta Jacobs werd eind 19e eeuw geboren in Sappemeer. Dat haar wieg hier stond, in dit Oost-Groningse dorp, is niet zo gek. Sappemeer was behoorlijk vooruitstrevend in die tijd. Van heinde en verre kwamen hier mensen naar toe omdat er door de turfafgraving veel werk was. Nog steeds zie je daar de gevolgen van. Zo staan er in Sappemeer heel veel verschillende soorten kerken want al die werkenden moesten tenslotte ieder naar hun eigen kerk kunnen.

Wandeling

Op 10 en 17 juni 2023 kun je met een gids door Sappemeer wandelen waarbij je van alles te weten komt over Aletta Jacobs. De tocht gaat langs haar geboortehuis, het huis waar ze opgroeide, de HBS waar de jonge Aletta naar toe ging en ook langs de eerder genoemde kerken zoals de prachtige Koepelkerk. Bij de Sint Willibrorduskerk kun je binnen het indrukwekkende interieur met veel beelden en glas-in-lood bekijken.

foto: Groninger Archieven

Aletta Jacobspand

Stripkunstenaar Barbara Stok uit Groningen heeft het levensverhaal van Aletta Jacobs omgezet in een levensgrote strip. Leerlingen van het dr. Aletta Jacobs College hebben kunstwerken gemaakt geïnspireerd op Aletta Jacobs. Met de strip en kunstwerken is een vervallen pand omgetoverd tot Aletta Jacobspand, dat nu het startpunt is van de wandeling.

Praktisch

Onderweg is er koffie of thee met iets lekkers. De hele wandeling is ca. drie kilometer. Interesse om mee te wandelen? Aanmelden kan via Wandelexcursie ‘In de voetsporen van Aletta Jacobs’.

Facebookmail