Ontdek Midden-Groningen met fotograaf en vogelliefhebber Wilco van der Laan

Wat is volgens jou de meest fotogenieke plek in Midden-Groningen?

,,Waar ik de meeste variatie vind aan composities is ’t Roegwold en het gebied daar direct omheen. Je hebt waterpartijen, open landschap, mooie doorkijkjes. Het is ook de plek waar ik met fotografie ben begonnen. Een paar jaar geleden zat ik niet goed in mijn vel en kreeg het advies om veel de natuur in te gaan. Ik woon in Slochteren, dus ‘t Roegwold was vlakbij. Op een dag zat ik op een bankje met mijn ziel onder de arm toen er ineens een blauwborstje op een paaltje kwam zitten, vlakbij, nog geen twee meter van me af. Ik had toen nog geen idee wat het was. Hij was zo mooi dat ik dacht dat het een ontsnapte volièrevogel was! Er ging iets troostends vanuit, zoals hij daar zat met zijn wormpje. Ik had het fototoestel van mijn moeder bij me en maakte mijn eerste vogelfoto. Sindsdien heeft het vogelvirus mij gegrepen. En het fotografievirus!”

Waar kun je het beste vogels spotten in ’t Roegwold?

,,Je zou kunnen beginnen in de buurt van het Knuppelpad. Daar is een parkeerplaats en als je vanaf daar een rondje loopt en goed om je heen kijkt zie je al teveel voor één dag. Mijn tweede tip is: rijdt langzaam met de auto over de Slochtermeenteweg. Je auto is de perfecte schuilhut, dus blijf vooral zitten. Raampjes open en turen maar. Daar vind je in het riet de blauwborst, rietgors, baardmannetjes, rietzangers en porseleinhoentjes. En als je geluk hebt vliegt de zeearend voorbij of een havik, de bruine kiekendief of de blauwe kiekendief. Ik kende al die vogels een paar jaar geleden ook nog niet hoor. Ik kende de merel en de mus. Maar sinds ik hier dagelijks rondloop is er een wereld voor me open gegaan. Een wulp, had ik nooit van gehoord. Een kluut, de grutto die ‘grutto’ roept, wat had ik al die jaren daarvoor gemist.”

Van welke vogelfoto word jij heel blij?

,,Het is me een keer gelukt om een roerdomp te fotograferen. Die zie je niet zo vaak want ze houden zich schuil in het riet en zijn goed gecamoufleerd. Deze stak de weg over. Ik dacht eerst dat het een teckel was! Maar ik was nog net op tijd om een foto te maken. Als ik echt een favoriet moet kiezen, is het toch het blauwborstje. Die heb ik vaak gefotografeerd. Het is een zangvogel met enorm veel kapsones. Het mannetje maakt er een enorme toestand van om het vrouwtje te imponeren. Hij heeft een oranje waaierstaart die hij omhoog kan zetten als een pauw. Dat doet hij alleen tijdens de baltsvlucht. Dan schiet hij de lucht in en laat zich met uitgewaaierde staart als aan een parachute naar beneden zeilen. Fantastisch om te zien! En het is een geweldige zangvogel, echt de ‘voice of Holland’ onder de vogels. Hij kan namelijk andere vogels imiteren. Ik heb hem een spreeuw na horen doen en een kauwtje. Ja, zet de blauwborst maar op 1.”

Facebookmail